Politik

Her er, hvad du bør holde øje med ved Mette Frederiksens pressemøde

Klokken 20 onsdag aften har Mette Frederiksen indkaldt til pressemøde om minksagen med fokus på slettede sms'er.

Statsminister Mette Frederiksen har lovet svar onsdag aften. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen har indtil nu ladet flere spørgsmål om sine slettede sms’er i minksagen stå ubesvaret hen, men onsdag aften har hun indkaldt til pressemøde om sagen.

»Lad os se, om vi ikke senere på dagen kan samle op på de spørgsmål, der bliver stillet, og så giver jeg svarene der,« lød hendes løfte tidligere onsdag.

Her er tre ting, du kan have in mente, når statsministeren taler om sagen.

Hvad mangler vi svar på?

Det er naturligvis selve kernen af pressemødet, hvilke spørgsmål Mette Frederiksen tager op. Her hos Jyllands-Posten har vi på forhånd oplistet syv af de spørgsmål, der står ubesvarede hen.

Hvornår begyndte sletningen, hvorfor standsede man ikke sletningen, da minkundersøgelsen var vedtaget, og hvor mange sms’er er blevet journaliseret er tre af de mest centrale spørgsmål i sagen. Læs vores gennemgang her:

Hvad siger oppositionen og støttepartierne?

Kritikken har været tiltagende kras fra de borgerlige partier i Folketinget, siden sletningen af statsministerens sms’er kom frem.

Forud for pressemødet er status, at Liberal Alliances Alex Vanopslagh er nået til et punkt, hvor han hverken stoler på ministrene eller deres embedsmænd, når det gælder udlevering af telefoner, computere og sms’er til Minkkommissionen.

»Det er alene Minkkommisionen, der skal sortere i det her. Det er jo en regering, som modarbejder åbenhed,« lyder det direkte fra LA-lederen til B.T..

Mandag udtalte Venstres Morten Dahlin også, at hans holdning er, at »statsministeren direkte modarbejder Minkkommissionen.«

Støttepartierne er en smule mindre kritiske i deres udtalelser. SF, De Radikale og Enhedslisten har dog alle støttet DF’s indkaldelse af Mette Frederiksen i samråd.

Hvad siger regeringen selv?

Selvom Mette Frederiksen indtil videre har ladet mange spørgsmål stå ubesvarede hen, er det ikke sådan, at det samlede socialdemokrati er tyet til komplet radiotavshed.

Fra morgenstunden tirsdag begyndte flere ministre og socialdemokratiske folketingsmedlemmer således at blande sig i debatten. Fælles for dem har været et fokus på at fortælle, at selve aflivningen af alle Danmarks mink var den rigtige beslutning, når man ser på smittesituationen på landets minkfarme for et år siden.

Det er blandt anden social- og ældreminister Astrid Krag og fødevareminister Rasmus Prehn, der har entreret debatten med det synspunkt.

»Kære borgerlige mink-problem-fornægtere,« lød det for eksempel som overskrift, da fødevareminister Rasmus Prehn skrev et opslag på Facebook tirsdag morgen.

Senere samme dag gav han også et interview til Jyllands-Posten, hvor han ikke ville svare på, om han mener, at der var lovhjemmel til aflivning af alle mink - selvom hans eget ministerium har konkluderet, at det ikke var tilfældet.

Læs også
Top job