Politik
BREAKING

7 centrale spørgsmål i sms-sagen: Sådan gik det, da Mette Frederiksen skulle svare

Jyllands-Posten stillede mandag 7 centrale spørgsmål til Mette Frederiksen om sms-sagen. På onsdagens pressemøde kom der svar på nogle af dem, mens andre giver anledning til endnu flere spørgsmål.

Statsminister Mette Frederiksen holdt onsdag aften pressemøde om de slettede sms'er i minksagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Inden statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup onsdag aften stillede sig op foran pressen, havde Jyllands-Posten mandag formuleret 7 helt centrale spørgsmål, som man manglede svar på i sagen om de slettede sms’er.

Nogle ting kom der svar på, andre gjorde der ikke, og det meste rejste helt nye spørgsmål. Få et overblik her.

1

Hvornår begyndte sletningen?

Svar: Mette Frederiksen forklarede, at det er sikkert, at hun blev rådgivet til at starte den automatiske sletning senest senest i sommeren 2020, altså før minksagen. Men Statsministeriet ved ikke med sikkerhed præcis, hvornår der blev tændt for funktionen.

»Statsministeriet kan ikke med sikkerhed konstatere, hvornår opsætningen er aktiveret på min telefon, men det er statsministeriets formodning, at det har været senest i sommeren 2020,« sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Det mangler der fortsat svar på: Hvornår præcis begyndte sletningen? Hvad var anledningen til, at funktionen med sletningen blev sat til?

2

Hvem stod bag rådgivningen?

Svar: Det var departementschef Barbara Bertelsen, der rådgav Mette Frederiksen til at slå automatisk sletning til på sin mobiltelefon.

»Statsministeriets departementschef har, før hun blev ansat i Statsministeriet i januar 2020, haft den opsætning på sin telefon, at sms’er automatisk slettes efter 30 dage,« sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Det rejser det af nye spørgsmål: Mette Frederiksen har tidligere sagt, at sms-beskederne blev slettet af sikkerhedsmæssige hensyn. Hvorfor er det Barbara Bertelsens opgave at rådgive Mette Frederiksen om sikkerhed? Hvorfor var det ikke allerede, da Barbara Bertelsen blev ansat i januar 2020, at Mette Frederiksen også indstillede sin telefon til automatisk sletning? Er departementsråd Pelle Pape og stabschef Martin Justesen også blevet rådgivet til at slette sms’er fra deres telefoner på samme tidspunkt som Mette Frederiksen af Barbara Bertelsen? Hvorfor er ministre i nogle af de øvrige ministerier, som Barbara Bertelsen har været departementschef i, ikke blevet rådgivet om at slette sms’er?

Slettes der stadig?

Svar: Statsministeriet sletter fortsat sms’er automatisk.

Det rejser det af nye spørgsmål: Hvorfor stopper man ikke med at slette sms-beskeder, indtil det bliver klart, hvad der skal journaliseres, og hvad der ikke skal journaliseres i de nye retningslinjer, som Justitsministeriet er i gang med at lave?

4

Hvor meget er journaliseret?

Svar: Statsminister Mette Frederiksen har ikke fundet anledning til at journalisere sms’er hverken i minksagen eller i andre sager.

Sms’er er omfattet af journaliseringspligten, men ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) er det sjældent i praksis nødvendigt at journalisere sms’er.

Det mangler vi fortsat svar på: Hvorfor blev der ikke journaliseret sms-beskeder blandt de fire topfolk i Statsministeriet: Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen og ledende embedsmand Pelle Pape?

Det rejser det af nye spørgsmål: Både i Skattesagskommissionen og i Instrukskommissionen er personer blevet bedt om at udlevere sms-beskeder. I det lys, hvorfor giver det så ikke anledning til at journalisere sms’er?

5

Hvorfor ikke samme ordning i andre ministerier?

Svar: Det kom der ikke et tydeligt svar på. Det blev oplyst, at der allerede er igangsat et arbejde med at undersøge sikkerheden og udarbejdes nogle retningslinjer.

Det mangler vi fortsat svar på: Hvis sletningen skyldes sikkerhed, som Mette Frederiksen siger, hvorfor har de øvrige ministerier så ikke fået samme rådgivning?

6

Hvorfor standsede man ikke sletning ved undersøgelse?

Svar: Statsministeriet udsendte den 28. april 2021 – umiddelbart efter nedsættelse af Minkkommissionen – en mail om ikke at slette eller kassere relevant materiale. Herunder også sms-beskeder.

Det mangler vi fortsat svar på: Allerede den 11. november sidste år stod det klart, at et flertal i Folketinget ville kulegrave minksagen. Da det blev klart, hvorfor stoppede Mette Frederiksen og de øvrige i Statsministeriet ikke med at slette sms-beskeder automatisk?

7

Hvorfor var Statsministeriet fire måneder om at svare kommissionen?

Svar: Det mener regeringen heller ikke, at man var. Ifølge justitsminister Nick Hækkerup var Justitsministeriet løbende i dialog med kommissionen.

Det mangler vi fortsat svar på: Hvis man løbende har samarbejde med Minkkommissionen, hvorfor blev den så ikke tidligere gjort opmærksom på, at fire topfolk i Statsministeriet havde automatisk sletning af sms-beskeder sat til på deres telefoner?


Læs også
Top job