Politik

KV21 og RV21: Få overblikket over det vigtigste lige nu

Her skaber vi overblik over det vigtigste ved de 98 kommunalvalg og 5 regionsvalg, så hvis du kun skal læse ét sted, så følg med her. Vi opdaterer artiklen løbende, mens nyhederne tikker ind.

Konservative er gået markant frem. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Den siddende socialdemokratiske borgmester Thomas Gyldal Petersen fortsætter på posten i Herlev. S mistede ved valget sit absolutte flertal i den traditionelt røde kommune, men har altså alligevel fået opbakning i byrådet. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix. Anders Kühnau (S) udfordrede Stephanie Lose (V) som formand i Danske Regioner. Han har samlet politisk flertal og kan nu bekræfte, at den magtfulde post ender hos ham.
Foto: Rikke Kjær Poulsen Anders Kühnau udfordrer Stephanie Lose som formand til Danske Regioner. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Det ser skidt ud for Dansk Folkeparti, som har haft et katastrofalt valgresultat til dette kommunalvalg - et nederlag. Partiformand Kristian Thulesen Dahl har meldt ud, at han er klar til at tage konsekvensen og vil trække sig som formand. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix. Det ser skidt ud for Dansk Folkeparti, som har haft et katastrofalt valgresultat til dette kommunalvalg - et nederlag. Partiformand Kristian Thulesen Dahl har meldt ud, at han er klar til at tage konsekvensen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Simon Aggesen og De Konservative mister borgmesterposten i Frederiksberg efter 112 år på magten i kommunen. Generelt har det dog været et godt valg for Konservative, der er gået frem i 92 kommuner. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021. Det ser skidt ud for Dansk Folkeparti, som har haft et katastrofalt valgresultat til dette kommunalvalg - et nederlag som skaber usikkerhed om partiformand Kristian Thulesen Dahls fremtid i partiet. .. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, ankom i forbindelse med, at Nye Borgerlige holdt valgaften i T. Hansen Loungen på Monjasa Park i Fredericia. Nye Borgerlige er gået fra et mandat ved kommunalvalget i 2017 til at få 64 mandater på landsplan ved dette års kommunalvalg. Partiet leverer således langt over egen målsætning, som lå på 10 mandater. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) Det ser skidt ud for Dansk Folkeparti, som har haft et katastrofalt valgresultat til dette kommunalvalg - et nederlag som skaber usikkerhed om partiformand Kristian Thulesen Dahls fremtid i partiet. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

De fem vigtigste ting lige nu

 1. Lars Storgaard fra Konservative bliver ny borgmester i Favrskov Kommune. Det skriver TV 2 Østjylland. Dermed mangler blot fire kommuner at finde deres borgmester. Det drejer sig om Albertslund, Favrskov, Faxe, Fredericia og Odsherred.

 2. Socialdemokratiet har foreløbig 42 borgmestre, Venstre har 35, Konservative har 13, SF har to, Radikale Venstre har én, og én borgmester er fra en lokalliste. Eftersom kun fire kommuner mangler, står det klat, at S får flest borgmestre.

 3. Kristian Thulesen Dahl vil efter et katastrofevalg trække sig som formand for DF. Han har indkaldt til hovedbestyrelsesmøde i weekenden. Her vil han anmode om et ekstraordinært årsmøde med valg af ny formand.

 4. Anders Kühnau, genvalgt som regionsrådsformand i Region Midtjylland, bekræfter til Ritzau, at han får den magtfulde formandspost i Danske Regioner efter Stephanie Lose (V).

 5. Landsresultatet viser overordnet, at Konservative fik mest markant fremgang, LA går tilbage, mens Nye Borgerlige rykker frem, og Socialdemokratiet er stadig størst trods tilbagegang i især storbyerne.

Valgkort, kommuner

Det vigtigste rundt i landet lige nu:

Midtjylland

 • I Aarhus fortsætter Jacob Bundsgaard (S) som borgmester til trods for, at Socialdemokratiet taber tre pladser i byrådet og Bundsgaards personlige stemmetal er halveret. Også i Odense og Aalborg deles der vælgerlussinger ud til Socialdemokratiet.

 • Samsø er der måske stadig rævekager i ovnen, selvom borgmesterposten egentlig blev givet til Søren Wiese (V) i nat efter en konstituering med Socialdemokratiet og siddende borgmester Marcel Meijer (S). Men SF’s Ulla Holm lover nu, at Meijer kan beholde borgmesterposten, hvis han river den aftale i stykker, skriver TV 2 Østjylland. SF og S har flertal tilsammen.

Nordjylland

 • I Hjørring Kommune har Socialdemokratiet siddet på magten siden kommunesammenlægningen i 2007, men i nat snuppede Venstres Søren Smalbro borgmesterposten fra Arne Boelt, der ellers i 2017 var en sand stemmesluger. Venstre konstituerede sig med Konservative og Radikale Venstre.

 • Fire ud af fem regionsrådsformænd kan fortsætte efter valget. Region Sjælland var på forhånd spået til at være svingregion, der kunne tippe fra rød til blå. Det skete ikke. I stedet tog Venstres Martin Duedahl overraskende magten i Region Nordjylland.

Syddanmark

 • Kolding får overraskende den konservative Knud Erik Langhoff som borgmester, og hverken eksministrene Villy Søvndal (SF) eller Eva Kjer Hansen (V) endte altså på posten. I stedet dannede SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre et flertal med Konservative. Det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti tager borgmesterposten i Tønder.

 • Venstre klarer sig fint i Syd- og Sønderjylland, fortæller JP’s reporter fra Venstres hovedkontor. Landsdelen er i dag en højborg for Venstre, men resultatet har været imødeset med spænding. Blandt andet fordi flere af partiets borgmestre stopper. Partiet lader dog til at gå udenom de store katastrofer.

Sjælland

 • Magten skifter i Slagelse Kommune, hvor Venstres Knud Vincents præsenterer sig selv som ny borgmester efter langstrakte forhandlinger. Venstre blev kommunens største parti med 33,7 pct. af stemmerne, mens Socialdemokratiet gik tilbage til 27,9 pct.

 • Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), er genvalgt med manér. Hendes parti er gået 30,2 procentpoint frem i kommunen. Selv har hun slået Danmarksrekord at få den højeste andel af personlige stemmer i en kommune nogensinde – 46 pct.

Hovedstaden

 • Konservative taber borgmesterkæderne i Frederiksberg efter 112 år på magten. Socialdemokratiets Michael Vindfeldt løber med borgmesterposten, konstitueret med De Radikale, SF og Enhedslisten.

 • Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen bliver den næste overborgmester i Københavns Kommune, selvom partiet gik tilbage med 10 procentpoint. Enhedslisten med Line Barfod i spidsen blev størst og får to fagborgmesterposter. Det er første gang i mere end hundrede år, at Socialdemokratiet ikke er kommunens største parti.

Valgkort, regioner


Læs også
Top job