Politik

Efter ekspertkritik af regeringens sms-fortælling: DF kræver justitsminister i hastesamråd

Det sker, efter at flere eksperter er gået i rette med regeringens fortælling om den systematiske sletning af sms-beskeder.

Dansk Folkeparti vil indkalde justitsminister Nick Hækkerup til et hastesamråd, efter at flere eksperter er gået i rette med regeringens fortælling om den systematiske sletning af sms-beskeder.

»Regeringen vil gerne signalere, at det er ligegyldigt, at man sletter sms-beskeder, men det er jo totalt manipulerende,« siger Peter Skaarup.

Fredag kunne Jyllands-Posten fortælle, at tre eksperter mener, at justitsminister Nick Hækkerup tegnede et forkert billede af myndighedernes pligt til at journalisere og gemme sms-beskeder, da han og statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde om de slettede sms-beskeder onsdag aften.

På pressemødet sagde Nick Hækkerup, at sms’er generelt er så formløse, at det vil have »undtagelsens karakter«, at en sms-besked skal journaliseres.

Men ifølge eksperterne kan man ikke stille det op på den måde. Det afgørende er indholdet, og det gælder uanset, om det er sendt som sms, e-mail, på Messenger eller andre tjenester, påpegede de.

Peter Skaarup kalder regeringens fremstilling »meget vildledende og misvisende«, og derfor vil han nu indkalde Nick Hækkerup i samråd om sagen.

»Vi skal have gjort det klart, at selvfølgelig skal vigtige sms-beskeder journaliseres, når de er sendt som led i en konkret sag,« siger Peter Skaarup.

Onsdag fortalte statsminister Mette Frederiksen, at hun systematisk har slettet sms-beskeder, der er mere end 30 dage gamle. Hendes slette-praksis blev formentlig indledt i sommeren 2020, og den pågår stadig under iagttagelse af, at hvis noget skal journaliseres, så bliver beskeden også journaliseret, sagde hun.

Udover Mette Frederiksen har tre topfolk fra Statsministeriet ligeledes systematisk slettet sms-beskeder, og derfor mangler i hvert fald dele af dette materiale i Minkkommissionen, der undersøger regeringens beslutning om at aflive alle danske mink i november 2020.

Minkkommissionen har tidligere oplyst, at ingen af de fire har journaliseret sms-beskeder i den relevante periode, men eksperterne har peget på i hvert fald en sms, som burde have været journaliseret og gemt.

Læs også
Top job