Serier

Ekspert: Der er en reel fare for coronanedlukning til vinter

Professor emeritus i infektionssygdomme Eskild Petersen forudser nye corona-tiltag fra regeringen om få dage.

Corona rammer verden
Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, mener, at en ny nedlukning af samfundet vil være en falliterklæring.

Hvis vi danskere troede, at vi roligt kan gå vinteren i møde takket være bl.a. en høj grad af opbakning til coronavaccinerne, så skulle vi måske begynde at frygte vinterens komme af flere årsager.

»Vi ser lige nu en hurtigere smitteudvikling i Danmark end sidste år ved samme tid. Jeg forudser, at regeringen indfører nye coronatiltag indenfor få dage. Og man skal huske på, at effekten af tiltagene først viser sig efter nogen tid,« siger Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

Der er flere grunde til professorens bekymring. Danskerne er mere indendørs om vinteren, hvilket øger smittefaren. Vi går rundt i både private og offentlige rum uden mundbind. Og så skal man huske på, at virkningen af vaccinerne mindskes efter 7-8 måneder.

»Jeg synes, at det decideret er mærkeligt, at vi ikke har hørt noget om nye restriktioner på nuværende tidspunkt,« understreger Eskild Petersen, der selv forventer, at coronapasset og mundbindene snart vender tilbage.

En anden bekymring for professoren er situationen lige nu i sygehusvæsenet. Sundhedsstyrelsen har udtalt, at influenzaudviklingen giver problemer. Og med kritikken fra sygeplejerskerne af arbejdsforholdene samt trusler om at forlade sektoren, kan det yderligere forværre situationen.

»Hvis vi kommer op på 500 indlagte med coronavirus, bliver sygehusvæsenet for alvor presset. Tænk også på de mange patienter, hvis behandlinger for andre sygdomme skubbes yderligere ud i fremtiden,« påpeger Eskild Petersen. Lige nu er tallet for indlagte med corona 277.

Professoren synes imidlertid ikke, at man skal gå den vej, som man ser i USA, hvor offentligt ansatte kræves vaccineret for at bevare deres arbejde. Det er for langt fra den danske mentalitet.

»Hertil kan man sige, at kravet om et coronapas lægger et mildt pres på danskerne,« vurderer Eskild Petersen, der tror på, at et tilbud om et tredje stik kan komme relativt hurtigt.

Hvis udviklingen i coronasituationen lige nu ikke er nok til at give mange danskere panderynker, så er der derudover hele tiden den latente risiko for, at en ny smitsom variant dukker op og helt ændrer trusselsbilledet - en variant, som de kendte vacciner måske ikke dækker så godt.

»Briterne finder for eksempel jævnligt nye varianter af coronavira, der adskiller sig fra de kendte - bl.a. en såkaldt Mu-variant. Og det skulle ikke undre mig, hvis der dukker en helt ny variant op på et tidspunkt med ukendte egenskaber,« advarer professoren.

2097 personer er testet positive for coronavirus det seneste døgn. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI), som blev offentliggjort lørdag. Antallet indlagte er steget med 14 til 277. Af de indlagte er 36 på intensivafdeling, og 20 af dem får hjælp til at trække vejret af en respirator. Man skal tilbage til 17. februar i år for at finde et indlæggelsestal, der er tilsvarende højt.


Læs også
Top job