Corona: Uden vaccine må du ikke spise i kantinen
Hos en stor virksomhed i Holstebro bliver ikke-vaccinerede forment adgang til den samme kantine som deres kolleger, ligesom de skal gå med mundbind hele tiden.
Mange virksomheder føler sig meget alene i forhold til, hvor langt de må gå i forsøget på at stoppe corona-smitten i at brede sig blandt de ansatte.
Hos virksomheden Faerch i Holstebro, der med godt 400 ansatte i den midtjyske by og i alt 2.500 ansatte globalt producerer plastemballage, bliver det fremover mere kompliceret at arbejde, hvis man ikke vil lade sig vaccinere.
I fredags sendte virksomheden en besked ud til alle medarbejdere om, hvordan man vil håndtere situationen med den stigende smitte:
Er man ikke vaccineret, skal man som ansat bære mundbind, når man er på arbejde, spise i en anden kantine end kolleger, der er vaccineret, holde to meters afstand og må ikke deltage i fysiske møder eller rejser, lød beskeden.
Vi ved ikke engang, om vi har lovhjemmel til at spørge vores medarbejdere, om vi må se deres coronapas.
Administrerende direktør Lars Gade Hansen hos Faerch er ikke i tvivl om, at det er rigtigt og nødvendigt:
»Vi befinder os i den kritiske del af industrien, fødevareindustrien, hvor vi er med til at holde samfundet med mad. Derfor skal vi sikre, at vi kan blive ved med at holde virksomheden kørende. Men det er svært,« siger Lars Gade Hansen, der understreger, at han respekterer den enkeltes personlige valg.
»Der er mange dilemmaer, og som virksomhed er vi efterladt lidt på bagsmækken, hvor vi ikke har nogle faste retningslinjer at forholde os til. Vi ved ikke engang, om vi har lovhjemmel til at spørge vores medarbejdere, om vi må se deres coronapas. Men vi mener, at vi har et ansvar for at beskytte det store flertal, og der er problemer med dem, der ikke er vaccineret,« forklarer han.
Otte-ni er ikke vaccineret
Ifølge Lars Gade Hansen skal reglerne gælde alle ansatte. Han mener dog ikke, det vil få konsekvenser for ret mange:
»Ifølge tillidsfolkene har vi otte-ni styk ud af godt 400 ansatte her i Holstebro, der ikke er vaccineret. Jeg tror, at tillidsfolkene er enige i, at det drejer sig om at beskytte fællesskabet. Samtidig er det næppe værre, end at nogle medarbejdere skal bære mundbind - resten har vi styr på. Bl.a. kommer de ikke vaccinerede til at spise i mindre kantiner.«
Samtidig understreger direktøren, at han ikke vil lege politimand.
»Vi kommer ikke til at tjekke deres coronapas, for vi er ikke politibetjente,« lyder forklaringen.
Tillidsrepræsentant Finn Poulsen hos Faerch har ingen kommentar, »fordi situationen endnu er uafklaret«. Men advokat Ann-Beth Kirkegaard hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har forståelse for tiltagene:
»Som udgangspunkt kan en arbejdsgiver godt lave retningslinjer omkring corona, det afhænger dog af, hvilken type virksomhed, der er tale om, og hvor højt smittetrykket er. Jeg har forståelse for, at man både ønsker at beskytte produktionen og tage hensyn til de andre medarbejdere. Men det kan være en overreaktion, hvis der ikke er et højt smittetryk i området,« siger Ann-Beth Kirkegaard.
Hun er enig i, at det er vanskeligt at gennemskue de præcise regler. Samtidig understreger hun, at der næppe er lovhjemmel til at bede om at se den enkeltes coronapas.
»Når man skal vide, hvem der må spise i den ene eller den anden kantine, skal man jo spørge om, hvem der er vaccineret. Og det er helbredsoplysninger, som arbejdsgiveren ikke må bede om,« lyder forklaringen.