Serier

Erklæring fra USA og Kina kan være et gennembrud

Iskoldt forhold mellem USA og Kina er blevet tøet op på klimatopmøde med en fælles erklæring.

Klimatopmøde i Glasgow
Dan Jørgensen er blevet positivt overrasket til klimatopmøde i Glasgow. Foto: Klaus Dohm

Den danske klimaminister, Dan Jørgensen, mener, at en fælles erklæring, som USA og Kina har udsendt, kan være et gennembrud på klimatopmødet COP26 i Glasgow.

»Det er enormt positivt. Faktisk en positiv overraskelse. Rygterne ville vide, at der ikke var nogen forhandlinger mellem de to største udledere i verden, og man må også sige, at forskellige meldinger, der var kommet tidligere, ikke havde været positive. Nu sætter de sig sammen med en faktisk ret ambitiøs tekst, så måske det er det gennembrud, som vi havde håbet på,« siger Dan Jørgensen.

USA og Kina er de to største udledere af drivhusgasser i verden, men i erklæringen vedkender de to lande sig, at de har en fast forpligtelse til at arbejde sammen for at holde temperaturstigning på de 1,5 grader, som er fastsat i Parisaftalen.

De opfordrer til en intensiveret indsats for at lukke det ”betydelige hul”, der er i forhold til at nå dette mål, og aftaler en række trin i forhold reduktioner af drivhusgasser – og bemærkelsesværdigt herunder metan samt overgang til vedvarende energi.

Tættere på succes?

Dan Jørgensen vurderer, at COP26 med tilnærmelsen mellem USA og Kina har gjort, at klimatopmødet er rykket nærmere en aftale, der kan gøre en forskel.

»COP26 kan ikke blive en succes, hvis vi ikke havde de to største udledere i verden med. Så det her er helt nødvendig og faktisk noget, som mange af os havde frygtet ikke var muligt. Så det er en rigtig god nyhed,« siger han.

Også en af verdens meget indflydelsesrige personer i klimaspørgsmål Cassie Flynn, strategisk rådgiver hos FN’s Udviklingsprogram, roser USA og Kina, der ellers har haft et meget koldt forhold op til COP26:

»De to lande forpligter sig til at handle på kul og metan og til at reducere skovrydning. Verden har brug for dette forhold for at få succes med klimaændringer.«

Læs også
Top job