Politik

Cape Town har utraditionel plan mod vandkrise

Nogle importerede træarter er storforbrugere af vand - og må derfor lade livet i stor stil.

Befolkningen stod sammen i 2018 og sparede på vandet, da krisen var på sit højeste. Foto: Daniel Case/Wkimedia Commons

I 2018 var den sydafrikanske by Cape Town tæt på at løbe tør for vand bl.a. på grund af manglende nedbør. En skrækindjagende oplevelse, der mærkede både befolkning og politikere. Tre år efter er krisen længere væk - men det er alligevel nødvendigt at tage en ny og ganske alternativ plan i brug for at forebygge nye mangelsituationer, skriver BBC.

Det handler om at fælde træer. Ikke mindst fyrretræer. For fyrretræer og andre træsorter, der er importeret og dermed fremmede for den sydafrikanske fauna, forbruger omkring 55 mia. liter vand om året. Svarende til op mod tre måneders forbrug af vand for indbyggerne i Cape Town.

»Fyrretræer forbruger langt mere vand end indfødte planter. Det er dermed et grønt infrastrukturproblem, vi er nødt til at håndtere,« siger Nkosinathi Nama, der koordinerer træfældningsindsatsen i området Greater Cape Town.

Det betyder i praksis, at dusinvis af skovhuggere udstyret med motorsave er i færd med at fælde titusinder af bl.a. fyrretræer og eucalyptustræer for at beskytte vandreservoirer mod udtørring.

De indvandrede træarter, der skyldes træindustrien, har bredt sig i mange landskaber og har ofte udkonkurreret lokale træarter.

Til gengæld er andre træformer kommet ind i varmen - og endda på en beskyttet liste.

Således er Camel thorn, Acacia erioloba, Outeniqua yellowwood og Podocarpus falcatus sammen med 44 andre arter kommet på listen, skriver Capetownetc. Og hvis man beskadiger, beskærer eller fjerner nogle af disse træer, kan det medføre bøde eller endda give op til tre års fængsel.

Før vandkrisen for alvor satte ind i 2018 var det årlige forbrug i Cape Town op mod 1,2 mia. liter vand pr. dag. I dag er det et godt stykke lavere - men der er stadig behov for at spare. Og at iværksætte nye initiativer som træfældningen.

Læs også
Top job