Politik

Nye Borgerlige er gået fra 1 til 64 mandater på landsplan

Det er gået bedre, end vi havde håbet på, siger partiformand Pernille Vermund under valgfest i Fredericia.

Nye Borgerlige fik ved folketingsvalget for to et halvt år siden 2,4 procent af stemmerne. Men partiet har i de seneste meningsmålinger fra analyseinstituttet Voxmeter ligget til 6-7 procent. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix Nye Borgerlige fik ved folketingsvalget for to et halvt år siden 2,4 procent af stemmerne. Men partiet har i de seneste meningsmålinger fra analyseinstituttet Voxmeter ligget til 6-7 procent. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

En målsætning om ti pladser i landets byråd og kommunalbestyrelser er blevet betegnet som svær at misse for Nye Borgerlige.

Og det har partiet da også slået med længder, da det har fået 64 politikere valgt ind på landsplan. Det står klart natten til onsdag, hvor alle stemmerne er talt op.

Partiformand Pernille Vermund fejrer sejren i Fredericia sammen med partifæller i en lejet lounge på byens fodboldstadion.

- Det er langt over forventning.

- Vi har sat et mål på ti mandater, og vi har nået langt mere end det. For et nyt parti, der kun er seks år gammelt, er jeg ret godt tilfreds. Det er virkelig mange menneskers indsats, der har gjort, at det her er lykkedes, sagde Pernille Vermund, inden de endelige resultater lå klar.

Nye Borgerlige fik ved seneste kommunalvalg i 2017 kun en enkelt politiker valgt ind i form af Mette Thiesen, der blev valgt i Hillerød Kommune.

På landsplan er partiet gået frem til 3,6 procent af stemmerne mod 0,9 procent i 2017.

Siden har en række politikere skiftet parti og meldt sig ind i Nye Borgerlige, så der samlet er otte mandater fordelt på syv kommuner.

Flere kommentatorer har påpeget, at det var en meget beskeden målsætning med ti mandater til valget i 2021 set i lyset af partiets store fremgang i de landsdækkende meningsmålinger siden det seneste valg for fire år siden.

Nye Borgerlige fik ved folketingsvalget for to et halvt år siden 2,4 procent af stemmerne. Men partiet har i de seneste meningsmålinger fra analyseinstituttet Voxmeter ligget til 6-7 procent.

Pernille Vermund står klinet op ad storskærmen i loungen og følger resultaterne, som de ruller ind.

Hun har sin mobiltelefon i hånden og ringer rundt til kandidaterne i de kommuner, hvor partiet ser ud til at få et mandat ind i kommunalbestyrelsen.

Nu gælder det konstitueringerne, og i den forbindelse er partiformanden klar med gode råd:

- Linjen er den, at hvis der er et borgerligt flertal, bakker vi op om en borgerlig borgmester.

- Vi vil ikke have, at borgerlige stemmer misbruges til at flytte et flertal, der er blåt, til at skabe en rød borgmester. Bare fordi der lokkes med eksempelvis en udvalgspost. Det bryder jeg mig ikke om. Det er at holde danskerne for nar, siger Pernille Vermund.

Kort før midnat va valgfesten ved at ebbe ud i Fredericia. De sidste fadøl er drukket, og fadene er tømt for slik og chips.

- Det skal ikke vare længe, før jeg skal se dyner. Jeg tror, at alle er ved at være tyndslidte. Det har været nogle lange dage. Og vi skal jo også tidligt op i morgen og videre med konstitueringerne, siger Vermund.

Læs også
Top job