Politik

KV21 og RV21: Få overblikket over det vigtigste lige nu

Her skaber vi overblik over det vigtigste ved de 98 kommunalvalg og 5 regionsvalg, så hvis du kun skal læse ét sted, så følg med her. Vi opdaterer artiklen løbende, mens nyhederne tikker ind.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, ankom i forbindelse med, at Nye Borgerlige holdt valgaften i T. Hansen Loungen på Monjasa Park i Fredericia. Nye Borgerlige er gået fra et mandat ved kommunalvalget i 2017 til at få 64 mandater på landsplan ved dette års kommunalvalg. Partiet leverer således langt over egen målsætning, som lå på 10 mandater. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) Det ser skidt ud for Dansk Folkeparti, som har haft et katastrofalt valgresultat til dette kommunalvalg - et nederlag som skaber usikkerhed om partiformand Kristian Thulesen Dahls fremtid i partiet. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Borgmester Jacob Bundsgaard og Anders Winnerskjold, Socialdemokratiet kommer ud for at tale med pressen, efter valgresultatet er faldet på plads på rådhuset i Aarhus, tirsdag den 16. november 2021. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

De fem vigtigste ting lige nu

 1. Alle stemmer er nu talt op i landets 98 kommuner med en samlet stemmeprocent på 67 pct. - Konservative fik mest markant fremgang. Dansk Folkeparti er i frit fald. Socialdemokratiet er stadig størst trods tilbagegang. Her er landsresultatet af kommunalvalget 2021.

 2. En tragedie tegner sig for Dansk Folkeparti, som er blevet halveret ved kommunalvalget. Nedsmeltningen kan koste Kristian Thulesen Dahl formandsposten..

 3. Nye Borgerlige rykker derimod frem og ender med 3,6 pct. af stemmerne på landsplan. Partiets målsætning om at lande ti pladser i landets byråd og kommunalbestyrelser er således overgået med længder, da det ved endt optælling har fået 64 politikere valgt ind på tværs af landets kommuner.

 4. Socialdemokratiet har blødt stemmer i en række af landets større byer. Trods tilbagegangen bliver Socialdemokratiet med 28,5 procent af stemmerne største parti ved kommunalvalget. Venstre er næststørst med 21,2 procent.

 5. Socialdemokratiet får borgmesterposten i Frederiksberg efter 112 år med konservativt styre. Det er Michael Vindfeldt (S), der render med borgmesterposten, og han har konstitueret sig med De Radikale, SF og Enhedslisten.

Valgkort, kommuner

Det vigtigste regionalt lige nu

Midtjylland

 • I Aarhus taber Socialdemokratiet ni procentpoint og tre pladser i byrådet. Konservative går ti procentpoint frem og bliver næststørst. Også i Odense og Aalborg deles der vælgerlussinger ud til Socialdemokratiet.

 • I Region Midtjylland kan regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ikke danne flertal alene med SF, Radikale og Enhedslisten. De røde partier har tilsammen 20 mandater, men der skal 21 til at have flertal. Dermed ser lokallisten Psykiatri-Listen ud til at sidde med det afgørende mandat.

Nordjylland

 • Venstre-manden Jesper Greth bliver ny borgmester i Rebild Kommune og render således med Radikales eneste nuværende borgmesterpost.

 • Socialdemokraten Ulla Astmann fortsætter ikke som formand for regionsrådet i Nordjylland. Ny formand bliver Mads Duedahl (V), som er rådmand i Aalborg Kommune, skriver Nordjyske. De borgerlige partier har fået 21 mandater mod rød bloks 20 mandater, og dermed tipper flertallet, selvom Socialdemokratiet har beholdt førerpositionen som det største parti i regionsrådet. Det er første gang, der er borgerligt flertal i Region Nordjylland.

Syddanmark

 • Slesvigsk Parti tager borgmesterposten i Tønder. I Kolding bliver Knud Erik Langhoff fra Konservative som løber med borgmesterposten, og det blev altså hverken Eva Kjer Hansen (V) eller Ville Søvndal (SF) som ellers er løbet med al opmærksomheden i valgkampen.

 • Venstre klarer sig fint i Syd- og Sønderjylland, fortæller JP’s reporter, fra Venstres hovedkontor. Landsdelen er i dag en højborg for Venstre, men resultatet har været imødeset med spænding. Blandt andet fordi flere af partiets borgmestre stopper. Partiet lader dog til at gå udenom de store katastrofer.

Sjælland

 • Magten skifter i Slagelse Kommune, hvor Venstres Knud Vincents præsenterer sig selv som ny borgmester efter langstrakte forhandlinger. Venstre blev kommunens største parti med 33,7 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet gik tilbage til 27,9 procent.

 • Socialdemokratiet går frem med et mandat og bliver størst i Region Sjælland. Fremgangen kommer efter Socialdemokratiet er gået tilbage i både Region Nordjylland og Region Midtjylland. Rød blok har også tabt flertallet i Nordjylland.

Hovedstaden

 • Med 24,6 procent af stemmerne er det en klar sejr til Enhedslisten, der ender som Københavns Kommunes største parti. Med Line Barfod i spidsen er partiet gået 6,2 procentpoint frem, og for første gang i mere end hundrede år, er Socialdemokratiet ikke længere kommunens største parti. Det er derimod gået tilbage med 10 procentpoint og ender med 17 pct. af stemmerne.

 • De Konservative har fået et stærkt valg mange steder i landet, og Region Hovedstaden er et af dem. Målt på mandater ser K ud til at overgå Socialdemokratiet, som hidtil har været det største parti i regionsrådet. Det er dog usikkert, om Konservative kan snuppe formandsposten fra Socialdemokratiet, da S har rødt flertal sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten.

Valgkort, regioner


Læs også
Top job