Politik

DF vil genforhandle skinderstatning til minkavlere

Fødevareordføreren for Dansk Folkeparti, Lise Bech, kan godt forstå, at minkavlere ønsker mere i erstatning.

700 minkavlere er gået sammen om at sagsøge staten, skriver TV 2 Fyn. De mener, at de har fået for lidt i erstatning for minkskind, som de blev nødt til at destruere sidste år, i forbindelse med at alle danske mink blev aflivet.

Lise Bech, som er fødevareordfører i Dansk Folkeparti, kan godt forstå minkavlerne. Det siger hun til Ritzau.

Mink, der blev pelset sidste år, ville være solgt i år.

Derfor giver det god mening, at minkavlerne ønsker at få en erstatning svarende til, hvad de kunne have solgt skindene til i år og ikke sidste år, mener Lise Bech.

- Det, der skete sidste år er, at på grund af panik blev de beordret - ulovligt endda - til at aflive alle mink. Havde man ventet 14 dage, så havde de dyr været pelsmodne, og så havde man haft de skind, siger hun.

Hun mener, at Folketinget bør kigge på, om aftalen om erstatning fra sidste år skal ændres.

- Jeg mener, at man bør gå ind og se på, hvad gennemsnitsprisen er, fordi det er skind fra sidste år, som bliver solgt i år, siger hun.

Der blev fastsat et loft for erstatning på 250 kroner per skind sidste år. Men ifølge TV 2 Fyn ligger prisen for danske minkskind i efteråret i år i gennemsnit på 323 kroner.

Derfor mener minkavlerne bag søgsmålet, at de får 73 kroner for lidt per skind. De 700 tidligere minkavlere har fremsat et krav om samlet 600 millioner kroner.

Torsten Schack Pedersen, der er Venstres erhvervsordfører, siger til Ritzau, at han ikke er overrasket over søgsmålet, når der er forskel imellem de avlere, som nåede at pelse og kunne beholde skindene, og dem som ikke kunne.

- Vores udgangspunkt var, at erstatningen skulle være auktionsprisen. Men det kom vi ikke igennem med, og vi måtte lave en aftale på 250 kroner. Men jeg forstår da godt, de avlere, der kan se en nabo længere nede ad vejen få 320 kroner, når de må nøjes med 250 kroner, siger han.

- Forhåbentlig kan det her være en huskekage til regeringen, at når de sidste bekendtgørelser om erstatning skal udstedes, sørger vi for, at minkavlerne får fuld erstatning, tilføjer han.

Læs også