Politik

Erhvervsorganisationer om ny politisk aftale: »Et kæmpe grønt fremskridt«

Der skal udbydes 2 gigawatt havvindenergi inden udgangen af 2030, og det kan være med til at kvæle stigende energipriser, siger DI. Dansk Erhverv stemmer i, og mener at aftalen er endnu et skridt på vejen mod at blive verdens bedste land til grøn omstilling.

»Med denne aftale øger vi forsyningssikkerheden, og det vil på sigt beskytte os mod de store udsving i energipriserne,« siger Emil Fannikke Kiær, DI om ny politisk aftale

Elforbruget i yderligere to mio. danske husstande skal inden udgangen af 2030 være fra vindenergi.

Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne har indgået en grøn delaftale i forbindelse med næste års finanslov. Aftalen er, at der skal udbydes yderligere to gigawatt havvind til etablering inden udgangen af 2030.

Aftalen glæder Dansk Industri og politisk direktør, Emil Fanikke Kiær, der kalder aftalen »et kæmpe grønt fremskridt«.

»Der bliver nu sat handling bag ambitionerne. Hvis vi skal gennemføre en grøn omstilling af industrien og transportsektoren, kræver det, at vi producerer mindst dobbelt så meget grøn strøm som i dag. Vi er stødt på små og store udfordringer i forbindelse med planlægningen og sagsbehandlingen af vindmølleparker. Nu bliver der sat mere skub i processen, og det er godt, for det tager mange år at etablere en vindmøllepark, uanset om den er til havs eller kystnær. Det er helt afgørende, at tempoet og smidigheden bliver sat betydeligt op,« siger Emil Fannikke Kiær i en pressemeddelelse.

Også Dansk Erhverv er tilfredse med delaftalen, der kommer til at fordoble Danmarks produktion af havvindenergi.

»Dansk Erhverv kvitterer for de gode klimainitiativer i den grønne delaftale om finansloven 2022. Mere billig grøn strøm og fart på elektrificeringen er afgørende, hvis Danmark skal blive fri af kul, olie og gas. De 2 gigawatt havvind giver omstillingen langt mere vingefang – og flytter Danmark endnu et skridt på vejen mod at blive verdens bedste land til grøn omstilling,« siger Ulrich Bang, klima- og energipolitisk chef i Dansk Erhverv.

Aftalen ventes allerede i 2025 at føre til reduktion af 0,5 mio. ton drivhusgasser fra f.eks. fangst og lagring af CO2, fortæller finansminister Nicolai Wammen.

»Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål, og dagens grønne aftale sætter endnu en milepæl i dansk klima- og energipolitik. For det første er vi klar til at tage helt nye teknologier i brug som f.eks. pyrolyse eller fangst og lagring af biogen CO2. Det giver os reduktioner for yderligere 0,5 mio. ton allerede i 2025. For det andet kan vi sætte havvind op på vilkår, som ikke kommer til at koste staten penge. Det viser, at der er en utrolig fart i udviklingen på det grønne område – både teknologisk og i markedet,« siger finansminster Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Aftaleparterne er samtidig blevet enige om at drøfte en mulig energiø i Nordsøen. Tilgangen er, at der hurtigst muligt skal etableres 10 gigawatt i havvind i Nordsøen tilkøblet energiøen med 2040 som sigtepunkt. Samlet set er aftalepartierne enige om at afsætte ca. 1,3 mia. kroner på finansloven til nye grønne initiativer.

»På det seneste har vi oplevet meget høje energipriser. Det skyldes blandt andet, at vi ikke producerer tilstrækkeligt med vedvarende energi. Med denne aftale øger vi forsyningssikkerheden, og det vil på sigt beskytte os mod de store udsving i energipriserne,« siger Emil Fannikke Kiær.

Aftaleparterne regner i øvrigt med, at yderligere 2 gigawatt havvind skal kunne opføres uden at påvirke de offentlige finanser, lyder det i aftaleteksten.

Læs også
Top job