Politik

Finansloven er landet: Slut med den ene halvdel af håndværkerfradraget

Årets finanslovsaftale er indgået mellem regeringen, støttepartierne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Artiklens øverste billede
Finansminister Nicolai Wammen præsentererde Finansloven for 2022 i Finansministeriet i København, mandag den 6. december 2021. Foruden finansministeren deltog repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Foto: Ritzau Scanpix

Det er snart slut med at trække udgifter til håndværkerreparationer fra på selvangivelsen.

Finanslovsaftalen for næste år sløjfer nemlig håndværkerdelen i boligjobordningen – populært kaldet håndværkerfradraget – fra 1. april næste år. Dermed har danskerne nu knap fire måneder til at få udført renoveringsarbejdet, hvis de skal nå at få gavn af fradraget.

Servicedelen af boligjobordningen fortsætter uændret, så man kan altså stadig få fradrag for eksempelvis rengøring i hjemmet.

Det fremgår af årets finanslovsaftale, som mandag er faldet på plads mellem regeringen, de tre støttepartier SF, Enhedslisten og De Radikale samt Alternativet og Kristendemokraterne.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen er der tale om en forsigtig og »stram« finanslov, der udviser »rettidig, finanspolitisk omhu«.

Hvor opgaven sidste år var at give fuld gas, fordi mange frygtede, at coronakrisen for alvor ville gøre ondt på dansk økonomi, så er der i år brug for at bremse op. I øjeblikket buldrer økonomien derudaf, beskæftigelsen er rekordhøj, og store dele af erhvervslivet efterlyser arbejdskraft, påpeger ministeren.

»Der er næsten for meget fart på i dansk økonomi. Derfor er det her også en finanslov, hvor vi letter foden fra speederen, og strammer op,« siger Wammen.

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, kalder det »ansvarligt« at afskaffe fradraget på håndværk.

»Det er fornuftigt, at man ikke kaster bål på et for vejen rimelig ophedet marked på bolig- og byggemarkedet,« siger hun.

Til gengæld for det delvist sløjfede håndværkerfradrag har aftalepartierne afsat penge til unge mellem 18 og 21 år ikke skal betale for at gå til tandlægen. Ordningen skal sikre, at flere unge fortsætter med at få tjekket bisserne, efter de er kommet ind i voksenlivet.

Ændringen er en stor sejr for Enhedslisten, fastslår politisk ordfører Mai Villadsen.

»Nu udvider vi vores velfærdsrettigheder for fire årgange af de unge. Det er vi meget, meget stolte over,« siger hun.

Fødselsgange og færre elever i de små klasser

Der er også afsat penge til at forbedre forholdene på landets pressede fødegange.

Fødselsområdet får tilført 100 mio. kr. næste år stigende til 150 mio. kr. i 2025, og pengene skal udmøntes i samarbejde med aftalepartierne.

Desuden er partierne enige om at klasseloftet for børn i 0.-2. klasse skal sænkes fra det nuværende 28 til 26 elever. Ændringen skal træde i kraft for nye årgange fra skoleåret, der begynder i august 2023. Kun i ”helt særlige tilfælde” kan der være 28 lever i de nye klasser, står der i aftalen.

Pia Olsen Dyhr understreger, at der kun undtagelsesvist kan være 28 elever i de mindste klasser:

»Vi mener, det skal være mere tid til eleverne især i de mindste klasser. Det betyder noget, at der er ressourcer nok til at se hvert enkelt barn,« siger hun.

Klasseloftet i resten af folkeskolen (3.-9. klasse) vil fortsat være 28 elever med mulighed for op til 30 elever i helt særlige tilfælde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.