Serier

Her er de »klare anbefalinger« for, hvornår man bør – og ikke bør – blive pcr-testet

Stor efterspørgsel på test skaber ventetider på pcr-test, køer til kviktest og meldinger om udsolgt af hjemmetest. Presset fik tirsdag direktøren for Styrelsen for Forsyningssikkerhed til at understrege anbefalingerne for, hvornår man bør lade sig teste med hvilke test.

Corona rammer verden
De rekordhøje smittetal skaber pres på PCR-teststederne. Billedet her er taget ved PCR-testcenteret i Aarhus N. Foto: Rikke Kjær Poulsen.

Mens smittetallene igen tirsdag slog rekord med 6.324 nye tilfælde det seneste døgn, understregede direktøren for forsyningssikkerhed Lisbeth Zimer-Johns, at der er situationer, hvor man skal lade sig pcr-teste – og situationer, hvor man ikke skal.

Selvom der er kapacitet til at teste 370.000 hver eneste dag med enten pcr-test eller kviktest, er der pres på testsystemet, med lange ventetider til følge lød beskeden fra Lisbet Zimer-Johns på et pressemøde om coronasituationen tirsdag eftermiddag.

»Med det pres, der på grund af det høje smittetryk lige nu er på pcr-systemet, så kommer der ventetider. De er for lange nogle steder, og det er frustrerende,« sagde hun, der dog også understregede, at der for nære kontakter ikke er lange ventetider.

Tal fra Testcenter Danmark viser, at der i uge 47 ikke var en eneste dag, hvor ventetiderne levede op til den politiske målsætning om, at 80 pct. af befolkningen skal kunne få en pcr-test inden for 24 timer. Tirsdag den 23. november var den dag på ugen, man var tættest på målsætningen. Her kunne 73 pct. af danskerne få en test inden for 24 timer. Tre dage senere gjaldt det blot 28 pct.

Selvom der er nogle, der må vente både en, to og flere end to dage på resultatet af deres pcr-test, lever Testcenter Danmarks laboratorier dog ifølge de nyeste tal stadig op til at levere mere end 80 pct. af svarene senest dagen efter, man har fået taget sin test.

Trods efterspørgslen er der ikke umiddelbart lagt op til, at pcr-testkapaciteten skal opjusteres nævneværdigt.

»Vi følger selvfølgelig udviklingen, og vi kan opjustere, hvis der er behov for det. Men det er altså også vigtigt at sige, at lige nu har regionerne, og for den sags skyld private leverandører, også travlt med en anden utrolig vigtig opgave: At få sat turbo på vaccineindsatsen. Med andre ord er der simpelthen ikke uanede mængder arbejdskraft til testcentre, vaccinesteder mv.,« lød bedskeden fra Lisbet Zimer-Johns.

I stedet gentog direktøren på pressemødet de »klare anbefalinger« for, hvordan den testkapacitet, der er, kan udnyttes bedst. Jyllands-Posten har samlet rådene til et overblik over, hvornår man bør lade sig pcr-teste, og hvornår man i stedet skal ty til kvik- eller hjemmetest.

1

PCR-test

Lisbet Zimer-Johns gentog beskeden om, at man »kun« bør bestille tid til pcr-test, hvis man har symptomer, er nær kontakt eller via en hurtigtest er konstateret positiv.

»Hjælp også andre, der har behov for at komme til pcr-test ved, hvis du ikke har brug for din test, så afbestil den. Hvis du har problemer med at få en test ved et teststed, der ligger nær dig, så se, om der er et lidt længere væk,« lød opfordringen desuden.

2

Kviktest

Hvis man er uvaccineret og derfor er afhængig at at blive testet for at holde sit coronapas ved lige, opfordres man til at bruge antigentest, bedre kendt som kviktest eller hurtigtest, fremfor pcr-test.

»Tag en test ved de private leverandører, hvis du f.eks. skal have et grønt coronapas og har behov for registrering af din test,« sagde Lisbet Zimer-Johns og tilføjede:

»Det er en god idé, hvis man har travlt, eller hvis det f.eks. er fredag, at man går ind og tjekker på leverandørernes egne hjemmesider eller på coronasmitte.dk, hvor lang ventetiden ser ud til at være.«

Mens coronapasset er grønt 72 timer efter en pcr-test, holder en kviktest kun 48 timer. Til gengæld er svartiden selvsagt noget kortere på en kviktest.

3

Hjemmetest

Hvis man er vaccineret, men gerne vil testes »for en sikkerheds skyld«, f.eks. inden en julefrokost, kan man selv klare testningen hjemmefra, lød opfordringen – igen.

De seneste dage har også den efterspørgsel dog været svær at imødekomme.

»Efterspørgslen har været så stor, at mange apoteker lige nu melder udsolgt,« lød det f.eks. fra formand for Danmarks Apotekerforening Jesper Gulev Larsen i et skriftligt svar til Ritzau søndag.

En google-søgning onsdag formiddag viser, at det fortsat gælder. Matas forhandler en hjemmetest af mærket Boson til 35 kr. Onsdag morgen var der dog udsolgt på Matas webshop. Webapoteket.dk, der har lidt flere varianter, meldte ligeledes udsolgt af alle varianter, på nær en dyrere test til 220 kr.

På hjemmesiden med24.dk kunne man imidlertid stadig købe Boson-hjemmetesten til 49 kr. Beskeden »NB! Vi Vi oplever pt. særlig efterspørgsel på produktet. Derfor gælder lige nu et maksimum 10 stk. pr. ordre & kunde, så flest mulige kan få tilsendt«, vidner dog om, at man også her oplever stor efterspørgsel.

Resultatet af en hjemmetest bliver ikke registreret i coronapasset.

Læs også
Top job