Serier

Pressemøde i Statsministeriet om oplukning af samfundet kl. 18:30 - følg det her på Finans og læs allerede nu nedenfor om planerne.

Mette Frederiksen: Vi skal undgå omfattende nedlukninger

Skoleelever sendes hjem, og nattelivet skal holde lukket. Det er nogle af de tiltag, som et flertal af Folketingets partier er enige om at indføre for at inddæmme smitten med coronavirus, fortæller Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet onsdag aften.

Corona rammer verden
Regeringen holdt pressemøde om coronasituationen i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen Regeringen holder pressemøde om coronasituationen i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 8. december 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen

Det handler om at undgå en stor nedlukning, der har markante menneskelige og økonomiske konsekvenser for hele samfundet.

Sådan lyder budskabet fra statsminister Mette Frederiksen, som på et pressemøde onsdag aften har præsenteret en række nye tiltag for at få styr på den stigende coronasmitte. Et flertal af Folketingets partier støtter tiltagene.

»Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå de omfattende nedlukninger. Det er præcis det, vi forsøger med de restriktioner, vi nu præsenterer,« siger Mette Frederiksen, der udtrykte stor bekymring for den nye virusvariant, omikron:

»Den har spredt sig uhyggeligt hurtigt.«

»Det er forventningen, at det vil betyde flere smittede, flere syge og dermed flere indlagte,« fortsætter Mette Frederiksen.

For at begrænse den stigende smitte med coronavirus bliver elever i folkeskoler og privatskoler sendt hjem fra og med 15. december til og med 4. januar. De skal dermed begynde i skole igen 5. januar.

Samtidig skal nattelivet fra lørdag lukke ned, og barer og restauranter skal holde lukket mellem 24 og 05. Kiosker må heller ikke sælge alkohol om natten. Og på indendørs serveringssteder skal gæster fremover bære mundbind, når de står op.

Også kulturlivet rammes. Der vil være forbud mod at afholde koncerter med flere end 50 stående gæster. Det gælder fra fredag.

Statsministeren understreger dog, at »der er ikke tale om en egentlig nedlukning af det danske samfund«, og at situationen ifølge hende ikke er sammenlignelig med sidste år.

Drop firmajulefrokosten

Politikere og sundhedsmyndigheder opfordrer desuden til, at firmajulefrokoster og større sociale arrangementer på arbejdspladsen aflyses frem mod julen.

»Der følger en kraftig opfordring til, at virksomheder aflyser større arrangementer som julefrokost,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Han vil selv aflyse Sundhedsstyrelsens julefrokost.

»Jeg vil kraftigt opfordre alle andre, private og offentlige arbejdspladser, til at følge vores anbefalinger,« lyder det fra Søren Brostrøm.

Medarbejdere på både offentlige og private arbejdspladser opfordres til »i udstrakt grad« at arbejde hjemmefra.

De nye tiltag kommer efter en periode med stærkt stigende smittetal. Onsdag blev der for anden dag i træk sat smitterekord med 6.629 nye coronatilfælde - det højeste smittetal under hele epidemien.

Også på landets hospitaler mærker de, at coronavirus igen har godt tag i samfundet. I øjeblikket er der 461 indlagte med covid-19, mens tallet i begyndelsen af oktober blot var omkring 80. Der er dog stadig langt op til niveauet i begyndelsen af året, hvor knap 1.000 personer var indlagt med coronavirus.

Læs også
Top job