Serier

Virksomheder får lettere adgang til corona-kompensation

Allerede ved en omsætningsnedgang på 30 pct. får virksomheder mulighed for at søge kompensation for tabte indtægter. Tidligere var kravet en nedgang i omsætningen på 45 pct.

Corona rammer verden
Nattelivet, koncerter og arrangører af julefrokost er blandt de ramte, når regeringens nye restriktioner træder i kraft. Regeringen og et flertal i Folketinget er klar med endnu en omgang corona-kompensation til de erhvervsdrivende. Foto: Marius Renner.

Grænsen for, hvornår virksomheder kan få corona-kompensation bliver sat ned til 30 pct. i en bred politisk aftale, som regeringen netop har indgået.

Aftalen blev præsenteret af erhvervsminister Simon Kollerup på et pressemøde, hvor repræsentanter fra de øvrige partier også var til stede. Som tidligere under coronakrisen er der dermed kompensation på vej til de virksomheder, der bliver berørt af restriktionerne.

»Det har været et bærende princip. Det har vi vist tidligere, og det har vi også vist i dag. I dag er vi blevet enige om at spænde sikkerhedsnettet ud igen,« lød det fra Simon Kollerup på pressemødet.

Med aftalen som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne står bag, får tvangslukkede virksomheder dækket deres faste omkostninger med 100 pct.

Virksomheder, der ikke er tvangslukkede, men som kan blive ramt af et fald i omsætningen som følge af corona, kan søge om dækning for faste omkostninger, hvis de oplever et fald i omsætningen. Hvor faldet tidligere har skullet være på 45 pct., er det nu altså sænket til 30 pct.

Med aftalen er der også åbnet for muligheden for at søge om kompensation alene på baggrund af et fald i omsætningen i december. Her her faldet tidligere skullet være over to måneder.

Politikerne er også blevet enige om at genindføre hjælpeordningen for selvstændige og freelancere. Det samme gælder den såkaldte arrangørordning, og så bliver der lavet en ordning for mindre spillesteder.

Finans kunne inden pressemødet løfte sløret for, at aftalen udover den lavere grænse også indeholder en mulighed for dækning af tab på letfordærvelige varer. Den del er ikke mindst tiltænkt julefrokostarrangører, som risikerer at brænde inde med store partier madvarer, efter at regeringen opfordrede til, at virksomheder aflyser store julefrokoster.

»Jeg er rigtig glad for, at vi kommer med hjælp til jer, der bliver økonomisk hårdt ram. Vi spænder ud sikkerhedsnettet ud og åbner hjælpepakkerne. Det er hjælpepakker for 2,6 mia. kr.,« sagde Simon Kollerup på pressemødet.

Det er ikke den eneste hjælp, der er på vej til de berørte erhverv. Der bliver forhandlet om en ny lønkompensationsordning, og samtidig har skatteminister Morten Bødskov nu indkaldt til forhandlinger om likviditetsudfordringer i en række virksomheder og coronalån.

Læs også
Top job