Serier

Over 8 millioner selvtests skal sikre, at skoler kan åbne efter nytår

Forældre får mulighed for at hente selvtests til deres børn på skolerne hen over juleferien.

Corona rammer verden
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil orienterede tirsdag om regeringen og myndighedernes plan for grundskolernes genåbning 5. januar. Arkivfoto: Jens Dresling

Selvtest af børn kommer til at spille en nøglerolle for, at landets skoleelever kan vende tilbage til en coronasikker hverdag i klasseværelserne efter nytår.

For selvom der er høj smitte i samfundet, er det stadig planen, at alle elever i grundskolen skal tilbage den 5. januar.

Den seneste tid har myndighederne derfor indkøbt selvtest i massevis, og kommunernes forening, KL, forventer, at have over otte millioner selvtest på lager inden jul.

Testene vil blive delt ud til kommuner og skoler, hvor forældre kan afhente dem.

»Vi forventer, at alle kommuner senest den 23. december gerne skal have fået deres første andel af de otte millioner tests,« siger Peter Pannula Toft, kontorchef for Børn, Unge og Folkeskole i kommunernes landsforening, KL, på et pressemøde tirsdag.

Hen over juleferien og frem mod skolestarten får forældre mulighed for at afhente selvtests på den enkelte skole. Forældre behøver dog ikke ringe til skolen og spørge – der kommer besked ud på kommunikationsplatformen Aula, oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

I uge 2 og 3 skal yderligere otte millioner selvtests efter planen sendes ud til kommunerne.

Ministeren understreger, at det er vigtigt for børnenes trivsel og læring at komme tilbage til deres kammerater. Derfor holder man fast i genåbningen.

»Vores børn har brug for et klassefællesskab for at trives. Det har negative konsekvenser at være fysisk adskilt fra sine klassekammerater over en længere periode,« siger hun.

Det er særligt vaccineudrulningen, der gør planen realistisk, lyder det:

»Vi kan ikke udstede nagelfaste garantier under en pandemi, men til forskel fra sidste år, hvor den lange nedlukning var nødvendig, så står vi i en anden situation i år. Derfor forbereder vi for fuld kraft skoleåbninger den 5. januar,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Udluftning og to ugentlige tests

Hovedelementerne i genåbningsplanen for grundskolerne er vaccination, hyppige test, god udluftning og klasseinddelt undervisning. Alle medarbejdere og elever fra og med 1. klasse opfordres til at blive testet to gange om ugen og at benytte muligheden for gratis selvtest.

Desuden opfordres alle grundskoler til hyppig udluftning i klasserne, god håndhygiejne, aflysning af sociale arrangementer og til at undervisningen kun foregår i stamklasser for at mindske blandingen af elever på tværs af klasser.

Der indføres også krav om at forældre og besøgende skal bære mundbind eller visir på skolerne, ligesom ansatte får ret til at bære visir på arbejde.

Børne- og Undervisningsministeriet har lavet en række andre råd og anbefalinger for genåbningen, som kan læses her.

Opfordrer til at blive vaccineret

Både regeringen og Sundhedsstyrelsen opfordrer kraftigt forældre til at lade deres børn vaccinere og bestille tid enten på vacciner.dk eller hos praktiserede læge i juleferien.

»Vaccinerne er det vigtigste værn mod de problemer, som en udbredt smitte medfører,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, tilføjer, at man kan være tryg ved at tage imod den godkendte vaccine fra Pfizer.

»Det er fuldstændig afgørende, at vi får vaccineret børnene, så vi kan få dem tilbage i skolerne efter juleferien,« siger hun.

De seneste uger har smitten været særligt tiltagende blandt de 6-11-årige. Ifølge Statens Serum Institut er der over dobbelt så meget smitte i denne aldersgruppe som blandt de 12-15-årige børn.

Det skyldes ifølge faglig direktør hos SSI, Tyra Grove Krause, at de 12-15-årige er ved at blive vaccineret.

Det er kun eleverne i grundskolen, der vender tilbage onsdag den 5. januar. Efterskoler og frie fagskoler må først åbne lørdag den 8. januar, og højskoler må tidligste åbne fra søndag den 16. januar.

Læs også
Top job