Politik

Overblik: Det kom frem på pressemødet om coronasituationen i Danmark

Pas på med alkohol og fyrværkeri til nytår og drop de store fester. Testkapaciteten øges i januar.

Artiklens øverste billede
Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, lagde ud med at fortælle, at selvom Danmark lige nu har nogle af de højeste smittetal, så skyldes det i høj grad vores store testaktivitet i forhold til andre lande.

Onsdag klokken 15 var der indkaldt til pressebrief om den aktuelle covid-19 situation i Danmark.

Det sker, efter juledagene har budt på store stigninger i antallet af coronasmittede - en udvikling der i løbet af det seneste døgn har resulteret i rekordhøje smittetal på 23.228 og en positivprocent på omkring 12, hvilket blandt andet skyldes den høje PCR-testaktivitet lige efter jul.

Ingen ministre deltog på dagens pressebrief, men i stedet blev slagets gang styret af Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm akkompagneret af faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, og Lisbet Zilmer-Johns, der er direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed, som blandt andet er ansvarlig for landets testsystem.

Ingen nye restriktioner blev meldt ud, men i stedet lød en række anbefalinger og opfordringer til, hvordan man eksempelvis kommer godt igennem nyåret.

Hold et roligt nytår:

Søren Brostrøm indledte med at fortælle, at Danmarks høje smittetal i høj grad skyldes vores store testaktivitet i forhold til andre lande.

Han slog dog fast, at den nye omikronvariant »er bekymrende«, og sendte en tanke og en tak til de mange danskere, som grundet smitte måtte droppe juleanden med familien og isoleret sig juleaften.

»Vi ved der er mange der har haft en træls jul i isolation - men I gjorde det rigtige.«

Opfordringen gik derfor også på, at man holder fast i julens vaner om at blive hjemme ved symptomer, og at man ser færre personer:

»Se så få som muligt og bliv hjemme, hvis du er syg. Hold det kort, småt og udendørs, hvis du skal se folk og så en kraftig opfordring til at undgå nytårsarrangementer med mange mennesker. Hold en stille fejring i år og begræns dem, I ser. Og pas på med alkoholen og fyrværkeriet,« lød det.

Testkapaciteten øges over vinteren:

Lisbet Zilmer-Johns, direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed, opfordrede til, at »den enkelte borger skal hjælpe med at skabe et robust test-system ved at vælge den test, som passer til situationen.«

Man skal derfor kun tage en PCR-test, hvis man har symptomer, er nær kontakt i husstanden, eller hvis man har fået en positiv hurtig eller selvtest. I andre situationer skal man tage en selvtest eller kvik-test.

Derudover øger man testkapaciteten i starten af det nye år:

»Lige nu er det muligt at lave en halv million daglige test om dagen, men vi regner med at opskallere PCR-kapaciteten i løbet af vinteren, så vi når op på trekvart millioner daglige test,« siger hun og forklarer, at selvtest vil få en større rolle i testindsatsen på en række institutioner som folkeskoler, plejehjem og uddannelser, der vil modtage ni millioner selvtest i det nye år.

Smitten drives af omikron

Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, viste herefter en række grafer over smitteudviklingen den seneste måned. Her blev det blandt andet klart, at indlæggelser har kortere varighed »på grund af vaccinerne«, og at den nye variant omikron er har overtaget:

»Smitten er drevet af omikronvarianten, som nu er den dominerende variant, og 80 pct. af de positive PCR-test er smittet med omikron,« siger hun.

Nye undersøgelser fra udlandet viser desuden, at Omikron er mindre farlig end deltavarianten og man bliver eftersigende ikke lige så syg af den nye virusvariant. En konklusion, som er »utrolig positiv«, ifølge Tyra Grove Krause, der deusen tilføjer, at man i Danmark arbejder på lignende studier af omikron.

Topper i januar

Efter pressemødet fulgte en række spørgsmål. Her blev der blandt andet spurgt til, hvilke forventninger myndighederne har til varigheden af den nuværende coronabølge.

Svaret fra Tyra Grove Krause lød, at man forventer, at den nuværende bølge vil toppe engang i januar.

Et spørgsmål går derudover på, hvorfor myndighederne ikke kommer med konkrete anbefalinger for, hvor mange personer, man bør se til nytår, ligesom de gjorde sidste år. Det vurderer Brostrøm dog ikke er nødvendigt

»Hele vores samfund har levet med den her pandemi i snart to år og ved godt, hvordan man skal opføre sig,« siger han.

Yderligere spørges der ind til, om Søren Brostrøm kan garantere, at der ikke vil være bivirkninger forbundet med at vaccinere 5-11 årige, hvilket stadig er en anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

»Jeg kan i hvert fald kan garantere, at vi har et rigtig solidt datagrundlag for bivirkningerne, der viser, at der ikke ser ud til at være andre bivirkninger hos børn, end der er hos de voksne,« svarer han.Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.