Politik

Pia Kjærsgaard fremstår skamløst insisterende og sårbar i dokumentarportrættet ”PIA – Jeg fortryder intet”

Sandheden om Pia Kjærsgaard er formentlig langt mere kompleks, end en TV 2-dokumentar viser, men Katrine W. Kjærs portrætfilm om en af dansk politiks mest markante skikkelser er alligevel enormt seværdig.

Pia Kjærsgaard skildres i medvind, men især i modvind i Katrine W. Kjærs fine dokumentarportræt “PIA – Jeg fortryder intet”. Arkivfoto: Finn Frandsen Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, DF, fotograferet på Christiansborg.  EP19. Skuffelse hos Dansk Folkeparti, der gik fra fire til tre mandater. Folketingets formand og medlem af Folketinget for DF, Pia Kjærsgaard, holdt tale. Foto: Jens Dresling Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, DF, fotograferet på Christiansborg.  Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ringer med klokken. Folketinget åbnede som sædvanligt, og i overensstemmelse med Grundloven, første tirsdag i oktober.  Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, DF, fotograferet på Christiansborg.  Pia Kjærsgaard skildres i medvind, men især i modvind i Katrine W. Kjærs fine dokumentarportræt “PIA – Jeg fortryder intet”. 
Foto: Lotta Lemche

Der er noget uvant over at se Pia Kjærsgaard i modvind. Efter i årtier at have oplevet hende bevæge sig rundt i dansk politik med et selvtilfreds smil på læben, små kække dansetrin efter endnu en valgsejr og triumferende blikke efter at have sat endnu en nævenyttig skeptiker på plads verbalt, er det en næsten foruroligende oplevelse at se Pia Kjærsgaard i en mere perpleks udgave.

For det er her, at dokumentarist Katrine W. Kjær, der blandt flere meget overbevisende titler har instrueret ”Mercy Mercy – Adoptionens pris” (2012), møder Kjærsgaard. Kjær har fået lov til at følge Kjærsgaard tæt fra sommeren 2020 for at tegne et dokumentarfilmisk portræt af mennesket og politikeren Pia Kjærsgaard. Men – skal det ikke overraskende vise sig – der er ikke farlig stor forskel på privatpersonen og politikeren, når det kommer til Pia Kjærsgaard. Faktisk svarer hun så direkte på Kjærs spørgsmål mod slutningen af filmen, at man med et smil på læben kommer til at tænke på Jesper Dalgaards dokumentarsucces ”Kandis for livet” fra sidste år, hvor Johnny Hansen konstaterer præcis det samme. ..

Læs også
Top job