Serier

Epidemikommissionen foreslår delvis genåbning: Tilbage på højskolen og i teater- og biografsædet

Epidemikommissionen anbefaler færre restriktioner, og politikerne bakker op.

Corona rammer verden
Aarhus Teater og landets øvrige scener kan – hvis det står til eksperterne – få lov at åbne.
 Foto: Liv Møller Kastrup Både teatre og biografer – som her i Gentofte Kino – kan se frem til at lade tæppet gå for forestillinger og gæster.
Arkivfoto: Mikkel Hørlyck/Ritzau Scanpix

Den forlængede juleferie for højskoleelever og den ufrivillige pause for teatergæster bør efter Epidemikommissionens vurdering snart være slut.

I sine anbefalinger til regeringen, som blev overleveret til Sundhedsministeriet sidst på eftermiddagen tirsdag, vil kommissionen lempe restriktionerne både i kulturlivet og for højskolerne fra den 17. januar.

Det viser Jyllands-Postens oplysninger fra flere kilder, og sundhedsminister Magnus Heunicke har også tirsdag eftermiddag over for TV 2 tilkendegivet, »at er det regeringens holdning, at det særligt er kulturlivet, vi skal have lempet på«.

Anbefalingerne fra Epidemikommissionen, hvor bl.a. alle cheferne i de sundhedsfaglige styrelser har sæde, skal behandles og godkendes i Folketingets epidemiudvalg. Det er forventningen, at sundhedsministeren kan orientere bredt som den nye situation på et pressemøde onsdag aften.

Ifølge anbefalingerne er det inden for kulturlivet både teatre, biografer og museer, som kan regne med at genåbne, og det vil falde i god jord både hos rød og blå blok i Folketinget.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, har argumenteret netop for først og fremmest at lette restriktionerne på højskolerne, men også at lempe for kulturlivet.

Hos De Konservative har sundhedsordfører Per Larsen prioriteret, at netop højskoler og kulturelle institutioner igen skal have lov at modtage elever og gæster.

Det er ikke mindst antallet af indlagte på intensiv, som i den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut tæller 73 af de i alt 754 coronaindlagte, som er afsæt for Epidemikommissionens anbefaling om at løsne for restriktionerne.

Dog fastholder kommissionen, at der stadig skal være restriktioner i nattelivet, og partybusserne skal også fortsat blive i garage, ligesom der fortsat vil være loft over store konferencer, hvor mange mennesker er samlet.

Læs også
Top job