Mangel på lærlinge rammer Femern-byggeriet
Ambitiøse lærlingeklausuler sætter virksomhederne på danmarkshistoriens største byggeri under pres. Manglen på arbejdskraft har bredt sig til mangel på lærlinge, siger DA.
Et sted imellem 1.200 og 1.300 unge skal lokkes til Rødbyhavn på Lolland, hvis de virksomheder, der bygger Femern-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland, overhovedet skal leve op til de krav om tilstrækkeligt mange lærlinge, som et bredt flertal i Folketinget har stillet til dem.
Lærlingeklausulerne på den nye 18 km lange tunnel er nemlig så ambitiøse, at der langt fra er unge nok lokalt på Lolland til, at virksomhederne kan leve op til kravene.
I erkendelse af problemet søsætter det statsejede Sund og Bælt, som er bygherre på projektet, en storstilet hvervekampagne med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen.
»Vi er underlagt nogle ønsker fra vores ejer om social ansvarlighed på byggeriet, som vi bakker fuldt op om. Men vi er ramt både af noget geografi, som betyder, at vi skal bruge flere unge, end der er lokalt, og af en tendens i samfundet til, at alle unge i dag tror, at de skal i gymnasiet,« siger adm. direktør i Sund og Bælt, Mikkel Hemmingsen.
Blandt virkemidlerne til at lokke unge til Rødbyhavn er en særlig ”by” til 50 mio. kr. til byggeriets lærlinge med gode indkvarteringsforhold, forplejning og bl.a. fitnesscenter
Udfordringen med at skaffe lærlinge til Femern-byggeriet er ifølge uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jannik Bay, et spejlbillede af manglen på arbejdskraft i det hele taget.
»Meldingen overrasker ikke mig. Der er mangel på arbejdskraft, og vi hører fra flere og flere virksomheder overalt i landet, at de ikke kan skaffe tilstrækkeligt med lærlinge,« siger han.
Det drejer sig ifølge Jannik Bay om lærlinge indenfor mange fag som f.eks. struktør, smed, industritekniker og kok.
Samtidig illustrerer eksemplet fra Femern-byggeriet ifølge Jannik Bay, at politikere skal tænke sig godt om, inden de formulerer lærlingeklausuler til offentligt byggeri, da der også skal være lærlinge nok at få.
Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, understreger, at der trods alt stadig er godt 21.000 unge, som aktivt søger en praktikplads.
Mange af dem er dog lige nu i gang med et undervisningsforløb på deres erhvervsskole, som de først skal være færdige med, men 4.468 unge er i skolepraktik, fordi de ikke har fået en læreplads.
3F hjælper ifølge Søren Heisel gerne med at matche elever og lærepladser, hvis ellers fagforeningen kunne få adgang til navne og fagretning på elever i skolepraktik.
»Det har vi forgæves efterspurgt, men når det er sagt, så har vi et problem. Alt for få unge søger ind på erhvervsskolerne, og om få år mangler vi næsten 100.000 faglærte. Det er kernetropperne til den grønne omstilling og til bedre velfærd, som vi taler så meget om. Uden mange flere faglærte kommer det ikke til at ske,« siger Søren Heisel.
Han peger på nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at der igen i 2021 skete et fald i antallet af nyuddannede faglærte. Mens der i 2005 blev uddannet 31.000 nye faglærte, blev det sidste år kun til 26.000 nyuddannede.