Politik

Mens vi køber gas i Rusland: Solcelleparker og vindmølleprojekter skrinlægges i hobetal

Klimarådet opfordrer politikerne til at fjerne forhindringer for vedvarende energi. Venstre bakker op, men klimaminister Dan Jørgensen afviser.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør og ejer af European Energy, Knud Erik Andersen, mener, at Danmark har løsningerne til at blive uafhængig af russisk gas, men nye politiske krav og manglende investeringer i elnettet står i vejen. Foto: Gregers Tycho

Mens hele Europa taler om at blive uafhængig af Ruslands gas, er danske virksomheder i gang med at skrinlægge eller udskyde en lang række solcelleparker og landvindmølleprojekter, som kunne give grøn strøm til millioner af danskere.

Sådan lyder det fra en række aktører i branchen.

»Stribevis af projekter vil enten blive droppet eller sat på pause. Det gælder også projekter, hvor lokalplaner og byggetilladelser ellers er på plads. Det er jo virkelig ærgerligt,« siger Knud Erik Andersen, der er adm. direktør i energiselskabet European Energy.

Det er to forskellige forhindringer, der lige nu bremser danske sol- og vindprojekter.

Den ene er udsigten til nye regler, der fra 1. januar 2023 pålægger producenterne af vedvarende energi (VE) at betale mere for tilslutning til elnettet. Den anden er, at det statslige og de regionale elnet flere steder i landet ikke er blevet udbygget til at kunne tilkoble de mange nye VE-projekter, der skyder op.

»Mange steder tager det fire-fem år at få nettilsluttet projekterne. Det duer simpelthen ikke i en situation, hvor vi hurtigst muligt ønsker at blive uafhængige af russisk gas. Vi er simpelthen nødt til at investere i elnettet, så vi kan håndtere stigende mængder vedvarende energi,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i solenergiselskabet Better Energy.

Han fortæller, at virksomheden står med projekter, der inden for de næste to år ville kunne forsyne 500.000 husstande med grøn strøm, hvis ellers de kunne blive koblet på elnettet. Nu er projekterne med en samlet kapacitet på 2,5 gigawatt (GW) udskudt til efter 2025.

Billedet er det samme i European Energy, der har udviklingsprojekter over de næste fem år med en samlet kapacitet på 11 GW. Det svarer til det årligere elforbrug i mere end to millioner danske husstande. Knud Erik Andersen forventer, at to tredjedele af projekterne falder til jorden, hvis ikke rammebetingelserne ændrer sig.

Selv hvis politikerne hurtigst muligt sætter turbo på udbygningen af elnettet, vil der gå nogle år, før nye større elkabler er lagt i jorden. Til gengæld kan politikerne på Christiansborg hurtigt skubbe gang i VE-udbygningen ved at udskyde de nye betalingskrav til energiproducenterne, påpeger brancheforeningerne Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Kampen om den såkaldte producentbetaling har stået på i månedsvis, fordi VE-producenterne er rasende over, at regeringen vil pålægge dem en ekstraregning i forbindelse med nettilslutning.

De er særligt utilfredse med, at lovgivningen er forsinket, så det endnu ikke er afklaret, hvor stor ekstraregningen bliver.

»Lige nu ser vi ind i et totalt stop for opførsel af nye landvindmøller. Det bliver realiteten fra senere i år og ind til engang i 2024. Det er bestemt ikke det, der er brug for i den nuværende situation, men det er konsekvensen af, at der er så meget usikkerhed omkring de nye regler,« siger Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark.

Dansk Solkraft er i gang med at indsamle oplysninger om, hvordan de nye krav til producentbetaling påvirker planlagte solcelleprojekter, og foreløbige tal viser, at mindst halvdelen af projekterne falder.

»Det understreger med al tydelighed, at det er tudetosset at vælte en kæmpe ekstraregning over på producenter af vedvarende energi, når man står i en situation, hvor man har brug for meget mere vedvarende energi,« siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør i Dansk Solkraft.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen mener dog ikke, at en hurtigere udbygning af solceller og landvindmøller vil kunne løse den akutte energikrise og gøre Danmark uafhængig af russisk gas.

»For mig ser det ud som om, branchen udnytter situationen til at highlighte nogle problemer, som ikke løser den kortsigtede problemstilling,« siger Brian Vad Mathiesen og henviser til, at det kun var 4-5 pct. af elforsyningen i 2020, der var baseret på naturgas.

Men sådan ser man ikke på det i regeringens uvildige ekspertorgan Klimarådet, der i den seneste statusrapport udpeger det som »en politisk topprioritet« at styrke elnettet.

Poul Erik Morthorst, der er professor emeritus og medlem af Klimarådet, mener, det er dybt uhensigtsmæssigt, at sol- og vindprojekter bliver udskudt.

»Det er altså ikke særlig smart lige nu. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at få løsnet de barrierer, som står i vejen for udbygningen af vedvarende energi,« siger han.

Lige nu ser vi ind i et totalt stop for opførsel af nye landvindmøller. Det bliver realiteten fra senere i år og ind til engang i 2024.

Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark

Poul Erik Morthorst understreger, at man på den helt korte bane ikke kan stoppe afhængigheden af russisk gas ved at bygge nye vindmølle- og solcelleparker. Det er en mere kompliceret omstilling, hvor der også skal satses på bl.a. fjernvarme og biogas.

Men ifølge Poul Erik Morthorst bliver en hurtig udbygning af vedvarende energi afgørende for, at vi kan elektrificere det danske samfund bl.a. ved hjælp af varmepumper og elbiler.

På Christiansborg er Venstres energiordfører Carsten Kissmeyer på ingen måde tilfreds med situationen. Han mener, at man skal udskyde kravet om producentbetaling og finansiere udgiften via finansloven, som man også har gjort det i 2022.

»Den ordning, vi har nu, burde vi forlænge ind i 2023. Det er stærkt problematisk i den nuværende situation, at vi ikke får opstillet alt det vedvarende energi, som vi overhovedet kan,« siger Carsten Kissmeyer.

Men den er klimaminister Dan Jørgensen ikke med på. I en e-mail til Finans skriver ministeren:

»Jeg forstår godt producenternes usikkerhed, da metoderne – og dermed også niveauerne for producenttarifferne – endnu ikke er fastlagt. Når det er sagt, så forventer jeg ikke, at det påvirker den samlede udbygning af vedvarende energi på længere bane, når vi implementerer producenttariffer næste år.«

Han forklarer, at ordningen skal understøtte, at udbygningen med sol og vind sker i områder, hvor elnettet kan bære det, og det sikrer tilmed, at det ikke bliver på bekostning af forbrugernes elregning.

I forhold til udbygningen af elnettet henviser han til en politisk aftale fra juni sidste år om at fremtidssikre elnettet. Samtidig fremhæver han beslutningerne om massive udbygninger af havvindmølleparker frem mod 2030 og derefter.

»Men vi er slet ikke i mål endnu, og klimakrisen – og nu også krigen i Ukraine - understreger kun behovet for at blive uafhængige af russisk gas. Derfor presser Danmark også på for at sætte fart på udbygningen af vedvarende energi i en europæisk sammenhæng,« skriver Dan Jørgensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.