Ny dom fra Højesteret: Sådan tæller man 120 sygedage før fyring
Hvordan opgør man, hvornår en medarbejder har haft de 120 sygedage, som berettiger arbejdsgiveren til at give en fyreseddel? En ny dom fra Højesteret går arbejdsgivernes vej.
Ferie, helligdage og weekender - alt tæller med i opgørelsen af, hvornår en medarbejder har haft de 120 sygedage, som giver arbejdsgiveren ret til at fyre vedkommende.
Det fastslår Højesteret i en ny dom.
Formand for HK Privat, Simon Tøgern, ærgrer sig over dommen i sagen, som fagforbundet havde anlagt på vegne af et af sine medlemmer.
»Vi er ærgerlige, for det er en uretfærdig retstilstand, hvor fuldtids- og deltidsansatte bliver behandlet forskelligt, og det går imod bestræbelserne på at få folk tilbage på arbejdsmarkedet efter lang tids sygdom,« siger Simon Tøgern.
HK Privat vil ifølge Simon Tøgern nu nærlæse dommen og overveje at rejse sagen politisk.
Til gengæld er dommen faldet ud til fordel for Dansk Industri og Dansk Erhverv, der begge var indtrådt i sagen på vegne af en tandlæge, som fyrede sin klinikassistent på grund af for mange sygedage.
Fra både fagbevægelsen og arbejdsgiverne var afgørelsen fra Højesteret imødeset med spænding, fordi det ingen steder i lovgivningen står, hvordan man opgør de 120 sygedage på 12 måneder, som i mange privatansattes kontrakter giver adgang til at fyre funktionærer med blot en måneds varsel. De fleste funktionærer har normalt et betydeligt længere fyringsvarsel.
Reglen om de 120 sygedage bruges ved langtidssygemeldinger og i en årrække har det været en stiltiende aftale mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne, at alt talte med. Men i 2018 afsagde Højesteret dom i en sag om deltidssygemeldinger, hvor kun faktiske arbejdsdage skulle tælles med.
Den dom gav HK Privat blod på tanden i sagen om klinikassistenten. Omvendt ville en dom i HK’s favør havde betydet, at der skulle gå betydeligt længere tid end i dag, før en arbejdsgiver kunne benytte sig af adgangen til at fyre efter for mange sygedage.