Politik

Ny dom fra Højesteret: Sådan tæller man 120 sygedage før fyring

Hvordan opgør man, hvornår en medarbejder har haft de 120 sygedage, som berettiger arbejdsgiveren til at give en fyreseddel? En ny dom fra Højesteret går arbejdsgivernes vej.

Artiklens øverste billede
Ingen steder i lovgivningen står det beskrevet, hvordan man tæller 120 sygedage på et år, og om weekender, ferie og helligdage tæller med, men nu har Højesteret afgjort sagen. Arkivfoto.

Ferie, helligdage og weekender - alt tæller med i opgørelsen af, hvornår en medarbejder har haft de 120 sygedage, som giver arbejdsgiveren ret til at fyre vedkommende.

Det fastslår Højesteret i en ny dom.

Formand for HK Privat, Simon Tøgern, ærgrer sig over dommen i sagen, som fagforbundet havde anlagt på vegne af et af sine medlemmer.

»Vi er ærgerlige, for det er en uretfærdig retstilstand, hvor fuldtids- og deltidsansatte bliver behandlet forskelligt, og det går imod bestræbelserne på at få folk tilbage på arbejdsmarkedet efter lang tids sygdom,« siger Simon Tøgern.

HK Privat vil ifølge Simon Tøgern nu nærlæse dommen og overveje at rejse sagen politisk.

Til gengæld er dommen faldet ud til fordel for Dansk Industri og Dansk Erhverv, der begge var indtrådt i sagen på vegne af en tandlæge, som fyrede sin klinikassistent på grund af for mange sygedage.

Fra både fagbevægelsen og arbejdsgiverne var afgørelsen fra Højesteret imødeset med spænding, fordi det ingen steder i lovgivningen står, hvordan man opgør de 120 sygedage på 12 måneder, som i mange privatansattes kontrakter giver adgang til at fyre funktionærer med blot en måneds varsel. De fleste funktionærer har normalt et betydeligt længere fyringsvarsel.

Reglen om de 120 sygedage bruges ved langtidssygemeldinger og i en årrække har det været en stiltiende aftale mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne, at alt talte med. Men i 2018 afsagde Højesteret dom i en sag om deltidssygemeldinger, hvor kun faktiske arbejdsdage skulle tælles med.

Den dom gav HK Privat blod på tanden i sagen om klinikassistenten. Omvendt ville en dom i HK’s favør havde betydet, at der skulle gå betydeligt længere tid end i dag, før en arbejdsgiver kunne benytte sig af adgangen til at fyre efter for mange sygedage.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.