Politik

Arbejdsgivere skælder ud over »urimelige« coronaregler: Smittede ansatte skal anmeldes som arbejdsulykker

Virksomheder skal anmelde arbejdsulykker på stribe, fordi coronasmitte blandt virksomhedernes ansatte skal registreres som arbejdsulykke, medmindre smitte på arbejdspladsen kan udelukkes.

Artiklens øverste billede
For få måneder siden var testkøen hverdag for mange danskere med flere tusinde nye daglige coronatilfælde. Nu er corona på retur, men virksomhederne skal anmelde det som en arbejdsulykke, hvis en medarbejder har haft corona, medmindre det kan udelukkes, at medarbejderen er blevet smittet på sin arbejdsplads. Arkivfoto: Finn Frandsen.

Regeringen har skabt et urimeligt bureaukrati ude i virksomhederne, som tilmed koster dem masser af penge.

Sådan lyder kritikken fra arbejdsgiverne, som skælder ud over en særlig indberetningspligt, som virksomhederne har været pålagt under pandemien.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er systemet et problem for virksomhedernes retssikkerhed.

»Det er enormt urimeligt. Over to millioner danskere har haft corona, og det vil regeringen have virksomhederne til at anmelde som arbejdsulykker. Rent principielt er det helt forkert. Når vi har haft influenza-epidemier, er der aldrig nogensinde nogen, der har forestillet sig, at det skulle betragtes som arbejdsulykker,« siger Pernille Knudsen, viceadm. direktør i DA.

Ikke desto mindre har virksomhederne pligt til at behandle hvert eneste corona-tilfælde på arbejdspladsen som en arbejdsulykke, der skal indberettes til myndighederne, nærmest uanset hvordan den enkelte medarbejder er blevet smittet med corona. Kun hvis smitte på arbejdspladsen med sikkerhed kan udelukkes, går arbejdsgiveren fri af indberetningspligten.

Det er fuldstændig misforstået at gøre virksomhederne ansvarlige for smitte med COVID-19.«

Produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen, Vestas.

»Jeg er med på, at corona heldigvis er på retur lige nu, men vi ved jo ikke, hvad vi kan løbe ind i til efteråret,« siger Pernille Knudsen.

Ifølge hende udløser kravet ikke blot et større administrativt bøvl for virksomhederne. Det koster dem også godt 10.000 kr. per sag at få sagen behandlet i arbejdsskadesystemet.

Dertil kommer ifølge Pernille Knudsen, at virksomhederne kan miste kunder i både ind- og udland, hvis antallet af anmeldte arbejdsulykker pludselig stiger voldsomt. Det skyldes, at mange kunder i dag går højt op i socialt ansvar og enten stiller krav om, at der er styr på værdierne hos deres leverandører, eller direkte har klausuler om arbejdsmiljø i kontrakterne.

Hvis en arbejdsulykke fører til varige mén, kan arbejdsgiveren ende med at skulle betale erstatning for senfølger af corona.

Kun i tilfælde, hvor medarbejdere har været særligt eksponerede mod corona, som f.eks. sundhedspersonale på sygehusenes covid-afsnit, giver det ifølge Pernille Knudsen mening at tale om at registrere coronasmitte som en arbejdsulykke.

Produktionsdirektør i Vestas Tommy Rahbek Nielsen kalder regeringens tilgang »fuldstændig misforstået«.

»Vi har som andre danske virksomheder taget et stort ansvar på os under covid-krisen og indført skrappe restriktioner over for vores medarbejdere for at holde smittespredningen nede. Vores medarbejderes sikkerhed er vores førsteprioritet, men covid-19 er en udefrakommende sygdom, som ikke udspringer af vores medarbejderes aktiviteter på arbejdspladsen,« siger han.

Han peger på, at det derfor er fuldstændig misforstået, at man vil gøre virksomhederne ansvarlige for coronasmitte.

»Det lægger helt unødvendige byrder og bureaukrati over på erhvervslivet og skaber en glidebane mod at gøre virksomheder ansvarlige for almindelige virussygdomme,« siger Tommy Rahbek Nielsen.

Beskæftigelsesministeriet har hidtil afvist at ændre på systemet, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyser nu til Finans, at han er klar til at se på en ændring af den nuværende praksis.

»Med udbredelsen af omikronvarianten og ophævelse af restriktionerne er situationen nu en anden. Smitten er så udbredt, at risikoen for smitte i langt de fleste tilfælde ikke er større på arbejdet end i fritiden. Inden ophævelsen af restriktionerne var det nemmere at sandsynliggøre, at smitten var sket på arbejdet,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar.

»Jeg er enig i, at det skal afspejles i retningslinjerne. Derfor har vi sat gang i at ændre vejledningerne, så arbejdsgiveren fremadrettet ikke længere automatisk skal anmelde smitte med corona som en arbejdsskade,« siger ministeren.

Arbejdsgiverne er dog langtfra tilfredse med det udkast til en ny vejledning, som man har set, da ministeriet lægger op til kun at ændre reglerne for de medarbejdere, der er blevet smittet efter den 1. februar i år, ligesom at allerede anmeldte corona-arbejdsulykker fortsat vil skulle behandles i arbejdsskadesystemet, selv om de er anmeldt efter skæringsdatoen.

Venstres arbejdsmiljøordfører, Anne Honoré Østergaard, støtter op om kritikken fra virksomhederne.

»Jeg vil tage det op i forligskredsen, for det er jo indlysende tåbeligt. Mange ved ikke, hvordan de har fået corona, og på et tidspunkt holdt myndighederne jo også op med smitteopsporing, så hvordan skal virksomhederne bevise, at smitten ikke er sket på arbejdspladsen,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.