• For abonnenter
Politik

Er sagen slut, hvis Claus Hjort bevarer sin immunitet? – ekspert ser en tredje vej

Lige nu peger det i retning af, at et flertal i Folketinget vil stemme for at bevare Claus Hjort Frederiksens immunitet. Men sagen mod den mangeårige politiker og minister behøver langt fra at være slut, påpeger eksperter.

Artiklens øverste billede
Claus Hjort Frederiksen (V) udtalte sig på Christiansborg, efter det i sidste uge kom frem, at Rigsadvokaten indstiller, at han tiltales for viderebringelse af statshemmeligheder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skal immuniteten for medlemmer af Folketinget ophæves, vil det oplagte til hver en tid være, at de selv samme medlemmer, som skal stemme, også ved, hvad sagen går ud på. Men når det kommer til Rigsadvokatens alvorlige anklage om landsskadelig virksomhed under en hengemt paragraf i straffeloven, som potentielt kan give det mangeårige folketingsmedlem og tidligere Venstre-minister op til 12 års fængsel, er sagen en anden.

Jeg tror, det ville kaste Danmark ud i en forfatningsmæssig krise, hvis man ventede med at rejse tiltale, til efter at Claus Hjort Frederiksen ikke længere sidder i Folketinget.

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance

Anklagen mod Claus Hjort Frederiksen er blevet stemplet som så fortrolig, at selv om justitsminister Mattias Tesfaye har sagt, at det nemmeste for ham ville være at lægge det hele frem i salen, så frygter han at karambolere med hensynet til statens sikkerhed, hvis han deler anklagens ordlyd med alle Folketingets medlemmer.

I stedet er det altså kun partilederne, som får tilbudt en fortrolig orientering af Rigsadvokaten, og som derefter kun må give deres anbefaling til resten af partiet. Tirsdag meldte Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, ud, at han havde takket nej til den fortrolige orientering, i protest mod at han ikke måtte dele oplysningerne med sin folketingsgruppe.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde. At man skal tage stilling til noget, der er så hemmeligt, at man ikke må få at vide, hvad det er,« siger han til Politiken.

Men nu foreslår en professor i strafferet en helt tredje vej i den historiske sag. Tesfaye selv tager »ét skridt ad gangen«.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.