Politik

EU vil fremskynde grøn omstilling for at stoppe russisk energi

Artiklens øverste billede
Foto: Reuters/Dado Ruvic

Den grønne omstilling skal gå markant hurtigere. Forbrugerne skal skrue ned for energiforbruget. Og EU-landene skal købe gas og olie fra andre lande end Rusland.

Det er hovedpunkterne i den store plan "Repower EU", som EU-Kommissionen onsdag fremlægger. Det fastslår EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

- Putins krig skaber store forstyrrelser i de internationale energimarkeder. Krigen har samtidig vist, hvor afhængige vi er af importerede fossile brændstoffer. Og hvor afhængige vi er af import af russisk fossil energi.

- Derfor skal vi så hurtigt som muligt frigøre os fra russisk energi, og det er jeg sikker på, at vi kan gøre, siger Ursula von der Leyen.

Hun henviser til, at EU sidste år importerede 40 procent af sin gas fra Rusland. I april i år er EU-landene ifølge von der Leyen nået ned på at importere 27 procent af gassen fra Rusland.

- Det går i den rigtige retning, men vi skal accelerere udviklingen, siger Ursula von der Leyen.

Ifølge EU-Kommisionen har EU-landene dog årligt betalt næsten 100 milliarder euro, svarende til lidt under 750 milliarder danske kroner, til Rusland for energi.

Der venter med andre ord en enorm omstilling, hvis det skal lykkes for EU-landene at gøre sig fri af olie og gas fra Rusland.

Udspillet, "Repower EU", skal anvise den konkrete vej til, hvordan EU kan frigøre sig fra russisk fossil energi. Det skal ske ved at forfølge tre spor.

For det første skal efterspørgslen på fossil energi dæmpes.

- Det lyder simpelt, men det er meget effektivt, siger Ursula von der Leyen.

På forsyningssiden lægger EU-Kommissionen op til, at der skal indkøbes energi fra andre "pålidelige" leverandører end Rusland.

Men ifølge Ursula von der Leyen vil den vigtigste del af forslaget være det tredje spor: En hurtigere omstilling til grøn energi.

- Vi skal gennemføre massive investeringer i vedvarende energi. Heldigvis har vi allerede opstillet målet om at blive klimaneutrale, og nu øger vi ambitionen for at blive uafhængige af russisk energi så hurtigt som muligt, siger Ursula von der Leyen.

Hos Dansk Industri (DI) vurderer man, at forslaget vil skabe nye grønne job, gavne klimaet og føre til øget dansk eksport.

- Kommissionen vil gøre det nemmere at opføre vindmøller og solceller, og den vil sætte alle kræfter ind for at få virksomheder og forbrugere til at spare på energien. Det er den rigtige vej at gå, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Også flere danske EU-parlamentarikere hilser forslaget velkommen. Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Niels Fuglsang, der er chefforhandler for EU's nye lov om energieffektivitet, roser både energibesparelserne og målet om mere vedvarende energi.

- Vi har store problemer med at få sat vindmøller op i EU og Danmark, fordi det kan tage årevis at få tilladelser til at starte nye projekter, der ofte møder stor modstand. Vi bliver nødt til at sætte turbo på, siger Niels Fulgsang.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.