• For abonnenter
Politik

Justitsministeren har det sidste ord i Claus Hjort-sag, pointerer eksperter

Justitsministeren forsøger at holde afstand til Rigsadvokatens beslutning. Men debatten om risikoen for politisk påvirkning er på sin plads i sagen om Claus Hjort Frederiksen, siger en ekspert.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Mattias Tesfaye var torsdag til samråd om, hvordan regeringen har været involveret i og orienteret om efterforskningen og sigtelsen af Venstre-folketingsmedlemmet Claus Hjort Frederiksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister Mattias Tesfaye rynkede panden og kiggede ud på det usædvanligt fyldte samrådslokale i Folketinget, hvor han torsdag var indkaldt til at kaste lys over, hvordan regeringen har været involveret i den penible sag, hvor Venstres mangeårige folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen er sigtet for læk af højt klassificerede oplysninger.

Spørgsmålet er kernen i debatten om, hvorvidt Folketinget skulle ophæve Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet for at følge Rigsadvokatens indstilling om at tiltale Venstre-nestoren i sagen.

For den ene side af folketingssalen – regeringen og resten af de partier, som var klar til at stemme for – blev det et vægtigt argument, at man måtte have tillid til landets anklagemyndighed og retssystem. Fra den anden side af folketingssalen ville man ikke stemme i blinde i en sag, »hvor regeringen ønsker at tiltale en oppositionspolitiker for landsforræderi«, som Venstres Morten Dahlin udtrykte det. I sidste ende endte denne side med at sidde med flertallet, så Claus Hjort Frederiksen kunne bevare sin immunitet.

Nu ville Tesfaye gerne sige det »tydeligt«, sagde han. Regeringen har ikke blandet sig i sagen. Det var Rigsadvokatens vurdering, at der skulle rejses tiltale. Myndighederne er underlagt et »objektivitetsprincip«, og derfor er sagen mod Claus Hjort Frederiksen kørt som enhver anden straffesag, sagde ministeren.

»Jeg kan klart afvise, at statsministeren, jeg selv, den forhenværende justitsminister eller andre ministre i regeringen har skullet tiltræde eller på anden måde godkende, at der i sagen mod Claus Hjort Frederiksen er foretaget efterretningsskridt, rejst sigtelse, og det samme gør sig gældende i forhold til Rigsadvokatens indstilling til, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen,« lød det fra Mattias Tesfaye.

»De beslutninger er myndighedernes.«

Men ministeren har svært ved helt at gemme sig bag ved Rigsadvokaten. Justitsministeren er nemlig formelt set Rigsadvokatens chef. Det pointerer strafferetseksperter.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.