Litauen lukker for import af russisk gas, olie og elektricitet
Søndag stopper Litauen med al import af russisk olie, gas og elektrictet som reaktion på nabolandet Ruslands invasion af Ukraine.
Søndag lukker Litauen for al import af russisk olie, gas og elektricitet. Det skriver landets Energiministerium på dets hjemmeside lørdag.
»Ikke alene er det en ekstremt vigtig milepæl for Litauen i dets rejse mod energiuafhængighed, men det er også et udtryk for vores solidaritet med Ukraine. Vi skal stoppe med at finansiere Ruslands krigsmaskine,« siger Dainius Kreivys, Litauens energiminister.
Det baltiske land, som grænser op til Rusland, har cirka 2,8 mio. indbyggere, som altså fra søndag må klare sig uden hverken russisk gas, olie eller elektricitet. I alt købte Litauen for over tre mia. dollars i russisk olie, gas og elektricitet sidste år.
Indbyggerne i Litauen har dog klaret sig uden russisk gas i halvanden måned allerede. I april annoncerede landets præsident Gitanas Nausėda at landet, som det første europæiske land, omgående ville stoppe med at importere russisk gas.
Den omstilling kunne lade sig gøre via Litauens såkaldte LNG-havn i kystbyen Klaipeda. LNG står for ”Liquified Natural Gas” og er en måde, hvorpå gas kan gøres flydende og derfor transporteres via eksempelvis skib. På den måde kan Litauen importere gas fra eksempelvis USA og Norge. Desuden er der netop åbnet en gasledning mellem de baltiske lande og Polen. Det skriver Deutsche Welle.
Det bliver derimod en større udfordring at erstatte den importerede olie og elektricitet fra Rusland. Det skriver det litauske nationalmedie LRT.
Nyheden kommer blot en dag efter, at Rusland advarede Finland om, at de ville lukke for gashanerne, hvis ikke de betalte for gassen i rubler. Det gjorde finnerne ikke, og måtte fra lørdag derfor forberede sig på en tilværelse uden russisk gas.
Siden Ruslands invasion af Ukraine har hele Europa forsøgt at gøre sig så uafhængige af russisk energiimport som muligt. Eksempelvis præsenterede Mette Frederiksen, sammen med tre andre europæiske statsledere, onsdag en ambition for at investere et beløb på over 1.000 mia. kr. i havvindmøller i Nordsøen for at sikre grøn energi til over 200 mio. europæiske borgere.