Politik

Coronakrisen viste vej til en stor uudnyttet arbejdskraftreserve

Godt 17.000 danskere øgede deres ugentlige arbejdstid med op mod 70 pct., da de arbejdede som podere under coronakrisen, konkluderer en ny stor analyse.

Artiklens øverste billede
Hassan Jaber, 26 år, var poder hos Copenhagen Medical i to omgange under coronakrisen og tog gerne ekstravagter. I dag er han begyndt som selvstændig og arbejder i sin søsters skønhedssalon ved siden af. Foto: Carsten Snejbjerg

De private kviktestcentre under coronakrisen formåede noget, som mange arbejdsgivere drømmer om i en tid med mangel på arbejdskraft.

Testcentrene aktiverede en hidtil uudnyttet arbejdskraftreserve og fik de knap 17.000 danskere, som på et tidspunkt var ansat som podere, til at øge deres samlede ugentlige arbejdstid med op mod 70 pct.

Det konkluderer Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i en ny analyse af poderne og deres tilknytning til arbejdsmarkedet før, under og efter tiden med kviktest.

Underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, mener, at tallene bør nærstuderes af virksomhederne.

»Analysens resultat er yderst positivt. Det viser, at der er nogle mennesker, som er villige til at arbejde noget mere, og det bør være noget, som virksomhederne tænker over. Altså, om man har nogle medarbejdere, som kunne være villige til at tage nogle flere timer. Det kan være unge eller studerende, ældre medarbejdere eller folk i hele medarbejdergruppen som sådan,« siger Steen Nielsen.

Han understreger, at overenskomsterne giver gode muligheder for også at gå over 37 timer om ugen.

Kviktestcentre blev beskyldt for at tage arbejdskraft fra andre arbejdsgivere, men virkeligheden er, at poderne i stort omfang var studerende og andre med deltidsjob, som øgede deres samlede arbejdstid markant under coronakrisen, og at de i dag arbejder i gennemsnit tre timer mere om ugen, end før de blev podere.

Timelønnen for det ufaglærte arbejde som poder lå ifølge analysen i gennemsnit på 210 kr., men mange nåede op på 220-230 kr. som følge af tillæg for aften- og weekendarbejde. Det er et stykke over timelønnen i meget andet ufaglært arbejde.

Professor og tidligere vismand Michael Rosholm finder analysens konklusioner om en uudnyttet arbejdskraftreserve særdeles interessante.

»Det antyder, at der er noget arbejdskraft derude, som kan bringes i spil. Det kan være lønnen, som skal være rigtig, men det kan også være oplevelsen af at arbejde i en højere sags tjeneste. Det vil være rigtig interessant at dykke ned i, men dybest set skal man nok også have fat i de private testcentre for at aflure dem tricket,« siger han.

Michael Rosholm understreger dog, at det ikke nødvendigvis er udelukkende positivt, at studerende øger deres erhvervsarbejde.

Hvis det fører til, at de udsætter studiet, er gevinsten kortsigtet, for arbejdsgiverne mangler også højt kvalificeret arbejdskraft.

Copenhagen Medical, som var en af de tre store private udbydere af kviktest, havde brug for at ansætte mange podere meget hurtigt, og gav ifølge presseansvarlig Trine Baadsgaard også chancen til en del mennesker uden den store tilknytning til arbejdsmarkedet.

En af STAR-analysens andre resultater er, at rigtig mange af de 18-25 årige podere var efterkommere.

Trine Baadsgaard medgiver, at den relativt gode løn også har spillet ind for heldet med at rekruttere.

»Men jeg ved også, at mange af vores kolleger lagde vægt på, at de var med til at løse en vigtig samfundsopgave, at det var sjovt at gå på arbejde, og at der blev forventet noget af dem,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.