Politik

Kommission: Statsministeriets departementschef kan drages til ansvar i minksagen

Minkkommissionen vurderer, at statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen skulle have gjort mere for at sikre sig, at der var lovgrundlag til regeringens beslutning om at aflive alle mink.

Artiklens øverste billede
Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen fotograferet ved et pressemøde på Marienborg. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Den mest magtfulde embedsmand i Danmark har handlet så kritisabelt i minksagen, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar.

Det konkluderer Minkkommissionen i sin beretning om sagen. Jyllands-Posten er i besiddelse af beretningens sammenfattende vurdering af flere hovedpersoners ansvar i sagen.

Her skriver Minkkommissionen om Barbara Bertelsen.

»Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf.«

Kommissionen godtager Barbara Bertelsens forklaring om, at hun ikke vidste, at der manglede hjemmel til aflivning af alle mink.

Men kommissionen slår fast, at »Barbara Bertelsen, der selv er jurist, burde havde rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet (Fødevareministeriet, red), i hvert fald forinden statsministerens pressemøde den 4. november 2020, med henblik på at sikre, at der var fornøden lovhjemmel«

Kommissionen noterer, at der var »det meste af en arbejdsdag« mellem regeringens beslutning om aflivning af alle mink blev truffet den 3. november 2020 og selve pressemødet den 4. november.

Der var således tid til at sende sagen tilbage til Fødevareministeriet »med henblik på tilvejebringelse af et endeligt beslutningsgrundlag,« skriver kommissionen.

Også bl.a. departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard vurderes at kunne holdes ansvarlig for sin rolle i minksagen.

Hård kritik af Statsministeriet

Minkkommissionen slår også fast, at »det var klart, at der ikke var hjemmel til aflivning af alle mink«.

Bisiddere for blandt andre Mette Frederiksen har ellers forsøgt at gøre gældende under kommissionens afhøringer, at der muligvis var lovgrundlag, og at beslutningen om at slå alle mink ned altså var lovlig. Det bliver afvist.

Mens regeringstoppen gennem hele minksagen har peget på, at Fødevareministeriet havde det formelle ansvar i minksagen, udtaler Minkkommissionen hård kritik af Statsministeriet, hvor særligt departementschef Barbara Bertelsen har været i fokus. Kommissionen konstaterer, at Statsministeriet »indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces«, der ledte til frem til pressemødet, hvor minkbeslutningen blev meldt ud.

»Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020,« konstateres det sammenfattende.

Sammenfattende får Fødevareministeriet, der har mink som fagområde, en endnu hårdere kritik. Kommissionen slår fast, at Fødevareministeriet har handlet »særdeles kritisabelt« i forløbet.

Nu bestemmer støttepartierne

Det er nu op til Folketinget at afgøre, hvilke konsekvenser Minkkommissionens rapport får for regeringen.

Her kan et flertal vælge at sanktionere en eller flere ministre med kritik, mistillid eller mest alvorligt en rigsretssag.

I sidste ender er det regeringens tre støttepartier SF, De Radikale og Enhedslisten, der afgør sagen. Partier sidder hver især med de afgørende mandater, hvis minksagen skal have konsekvenser for regeringen.

Hvis der skal gøres et juridisk ansvar gældende over for en eller flere ministre, vil et første skridt formentligt være, at uvildige advokater bliver bedt om at vurdere Minkkommissionens beretning. De kan afsøge, om der er grundlag for en rigsretssag. Flere borgerlige partier har allerede luftet ønsker om en uvildig advokatvurdering af mink-rapporten. En lignende vurdering blev foretaget af Instrukskommissionens beretning forud for, at forhenværende V-minister Inger Støjberg blev sendt i rigsretten i sagen om ulovlig adskillelses af unge asylpar.

Ingen af de tre støttepartier har meldt ud, hvilke mulige konsekvenser, som forløbet bør få.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.