Pelosi-besøg kan være moralsk rygstød til Taiwan
Nancy Pelosi besøger Taiwan. Det handler mest om at vise støtte, vurderer Taiwan-kender.
Når formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, tirsdag lægger vejen forbi Taiwan, skal man ikke forvente, at hun har ret meget nyt med i posen til taiwanerne.
Men besøget er i sig selv et meget stærkt signal, mener Michael Danielsen, der er formand for Taiwan Corner, som arbejder for at udbrede kendskabet til Taiwans historie og samfund og støtter Taiwans ønske om selvbestemmelse.
- Jeg tror, at hun vil udtrykke bred support til Taiwan i USA, og hun vil kritisere Kinas fremfærd. Men hun vil også sige, at der ikke er nogen ændring i USA’s ét-Kina-politik, siger formanden.
Michael Danielsen mener, at det er tiltrængt med ekstra fokus på Taiwan, fordi Kina de senere år har lagt øget pres på spørgsmålet om østatens selvstændighed.
- Det væsentligste for mig er, at besøget står i modvægt til det, som Kina har foretaget sig de seneste to-tre år, og synliggøre for omverdenen, at Taiwan står i en svær situation.
- Kina har blandt andet fløjet ind i Taiwans identifikationszone på daglig basis, og på det seneste har man krævet, at hele Taiwan-strædet skal under kinesisk suverænitet.
- Det er i strid med den implicitte aftale om at have status quo mellem Taiwan og Kina, siger Michael Danielsen.
Han mener, at der er brug for at nytænke den ét-Kina-politik, som både USA og EU-landene - herunder Danmark - følger.
- Balancen er tippet, siden den nuværende Taiwan-politik blev besluttet. Taiwan er klart den svage part nu.
- Man behøver ikke direkte at anerkende Taiwan, men man kunne lave en frihandelsaftale med Taiwan, og man kan forstærke den diplomatiske kontakt uden nødvendigvis at mødes minister til minister, mener Michael Danielsen.
Danmark har i kraft af ét-Kina-politikken ikke en ambassade i Taiwan. Men vi har et handelskontor, der også fungerer som konsulat for danskere, der bor, rejser eller arbejder i landet.
/ritzau/