Ledere: Mange af vores deltidsansatte ønsker slet ikke at arbejde på fuldtid i det private
Kun knap hver tredje leder i den private sektor oplever, at deltidsansatte, som har mulighed for at arbejde fuldtid, overhovedet er interesseret i det, viser en rundspørge fra Lederne.
Fuldtidsarbejde? Ellers tak!
Mens politiske partier på stribe går til valg på at få flere danskere til at gå på fuldtid, viser en ny måling, at mange deltidsansatte i det private tilsyneladende er tilfredse med ordningen.
I hvert fald er det kun 29 pct. af privatansatte ledere med deltidsansatte, der oplever, at deres medarbejdere ønsker at arbejde flere timer. Det til trods for, at 54 pct. af lederne rent faktisk ville have mulighed for at tilbyde deres deltidsansatte at gå op i tid.
Det viser en dugfrisk repræsentativ medlemsrundspørge fra Lederne, der er faglig organisation og a-kasse for mere end 130.000 ledere og særligt betroede medarbejdere.
»Over halvdelen af vores medlemmer har mulighed for at tilbyde deres medarbejdere på deltid flere timer, men kun knap 30 pct. af lederne oplever, at medarbejderne ønsker det. Det kan være studerende, som skal have et deltidsjob til at gå op med studierne, og det kan være forældre med små børn eller seniorer,« siger chefkonsulent hos Lederne Kim Møller Laursen.
Spørgeundersøgelsen blandt medlemmerne hos Lederne er foretaget i slutningen af september.
Ikke desto mindre ønsker en række partier at få flere danskere til at gå fra deltid til fuldtid i såvel den offentlige som den private sektor. I alt 660.000 danskere var på deltid i 2021.
Ifølge regeringens 2030-plan er der et arbejdsudbud på knap 6.000 fuldtidspersoner at hente, hvis bare 3 pct. af alle deltidsansatte mellem 20 og 59 år gik på fuldtid, og regeringen foreslog forleden at sænke skatten med 4 mia. kr. ved at hæve beskæftigelsesfradraget.
Venstre foreslog onsdag at indføre et særligt fradrag på 3.000 kr. for at arbejde på fuld tid, og partiet opererer i sin nye 2030-plan også med et potentielt arbejdsudbud på 6.000 fuldtidspersoner ved at få flere til at gå fra deltid til fuldtid.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er der igennem de senere år gennemført »utallige« projekter for at lokke danskerne fra deltid til fuldtid uden den store effekt.
Bl.a. tilbyder alle landets fem regioner og det store flertal af kommunerne nu flere af deres faggrupper en ret til at vende tilbage på fuldtid.
Hvis både arbejdsgivernes og politikernes ønsker om at få flere på fuldtid skal blive til virkelighed, er det ifølge Laust Høgedahl et langt sejt træk, og skattelettelser alene gør det ikke.
»Det er ikke den økonomiske motivation, der løser dette problem,« siger han.
Ifølge Kim Møller Laursen kan der dog være noget at hente ved at gøre den økonomiske gulerod større, hvis man som deltidsansat går op på fuldtid.
»Det er en fejlslutning at tro, at alle seniorer f.eks. kun vil arbejde på deltid, og derfor vil det være velkommen, hvis politikerne øger den økonomiske gevinst ved at gå op i tid, for der er et stort potentiale, når over halvdelen af vores medlemmer har mulighed for at tilbyde flere timer,« siger Kim Møller Laursen.