Politik

Regeringen vil hæve pensionsalderen

Danskerne lever så længe, at regeringen vil sætte pensionsalderen yderligere op end til de 67 år, som allerede er aftalt.

Artiklens øverste billede
Danskere under 52 år kan først vende ryggen til arbejdsmarkedet som 68-årige, hvis det står til regeringen. Socialminister Manu Sareen (R) vil sætte folkepensionsalderen yderligere op end til til 67 år, som allerede er aftalt.

Alle under 52 år kan se frem til at komme på pension endnu senere, end Folketinget allerede har aftalt. Folkepensionsalderen stiger gradvist fra 65 til 67 år fra og med 2019 og med fuld virkning i 2022, men regeringen vil gå endnu længere.

Middellevetiden er steget så meget siden velfærdsaftalen i 2006, at regeringen vil aktivere den såkaldte reguleringsmekanisme og hæve folkepensionsalderen yderligere, når velfærdsaftalen næste år skal til revision i Folketinget. Det fastslår socialminister Manu Sareen (R).

»Vi lever længere og længere. Det var derfor, pensionsalderen ved velfærdsaftalen i 2006 blev forhøjet fra 65 til 67 år. Og det er også derfor, at vi fremover vil hæve folkepensionsalderen i takt med, at levealderen stiger. På den måde gør vi pensionssystemet mere robust og sikrer finansieringen af det danske velfærdssamfund, herunder også selv pensionssystemet,« siger Manu Sareen.

Partierne bag velfærdsaftalen aftalte, at pensionsalderen skal stige i takt med udviklingen i levealderen, sådan at alle danskerne har udsigt til 14,5 år på folkepension. Derfor indeholder aftalen en reguleringsmekanisme, der nøje beskriver, hvordan pensionsalderen skal sætte op, hvis levealderen stiger.

Pensionalderen kan sættes op med højst et år ad gangen hvert femte år fra og med 2030. Siden 2006 er levealderen steget så meget, at pensionsalderen faktisk burde sættes op med to år i 2030. Det er dog ikke muligt. Men Manu Sareen er indstillet på at sætte pensionsalderen op til 68 år med virkning fra 2030, som er det maksimalt mulige.

»Ja, det er jeg. Og det er jeg sådan set også forpligtet til ifølge loven,« siger Manu Sareen.

»Jeg vil naturligvis følge aftalen om at regulere folkepensionsalderen. I efteråret 2015 skal der - helt efter planen - fremsættes et lovforslag, som regulerer folkepensionsalderen fra og med 2030.«

Venstre er parat til at gå med.

»Vi står ved de aftaler, vi har indgået, og hvis regeringen mener, at levealderen er steget så meget, at pensionsalderen bør sættes op, så gør vi det,« siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Så I er parate til at sætte pensionsalderen op til 68 år?

»Ja, det er vi, men det er op til regeringen af komme med et lovforslag,« siger Kristian Jensen.

Reguleringen af pensionsalderen i takt med udviklingen i levealderen blev aftalt for at holde de offentlige udgifter i skak. Uden reguleringen ville danskerne i den arbejdsdygtige alder have udsigt til at skulle forsøge et stadigt stigende antal ældre, fordi folk lever længere og længere.

Finansministeriet beregnede i foråret, at der vil opstå et hul i kassen på 50 mia. kroner, hvis politikerne ikke følger den aftalte regulering. Ifølge Finansministeriet er de eneste alternativer til fortsat højere pensionsalder højere skatter eller nedskæringer på den offentlige velfærd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.