Sveriges statsminister udskriver valg
Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) kaster håndklædet i ringen og udskriver omvalg. Det er ikke sket siden 1958.
Det meddeler den svenske statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Valget udskrives formelt 29. december.
Video: Se Löfvens pressemøde her
Beslutningen kommer efter, at Löfvens regering tabte en afgørende afstemning i Riksdagen om den svenske finanslov. Her opnåede de fire borgerlige partier flertal for deres budgetforslag med støtte fra det højrenationale Sverigesdemokraterna (SD). Dermed faldt Löfven-regeringens eget forslag til jorden, og det må nødvendigvis få konsekvenser:
"Vi må lade vælgerne tage stilling på ny i dette nye, politiske landskab," siger Stefan Löfven, som tiltrådte for bare 62 dage siden.
Hans rød-grønne mindretalsregering har altså kun været ved magten i to måneder.
Ifølge svenske medier er det første gang siden 1958, at en svensk regering har udskrevet valg uden for de faste, fire-årige valgperioder, hvor valgdagen altid er 2. søndag i september.
Löfven konstaterer, at Sverigedemokraterna nu dikterer vilkårene i svensk politik, og han anklager den borgerlige alliance for at svigte dens ansvar ved ikke at afskrive enhver form for samarbejde med de udskældte højrenationale.
"Jeg vil fortsat tage ansvar for vort land. Jeg vil ikke stilletiende acceptere, hvad der i øjeblikket sker på højrefløjen," siger Löfven med henvisning til Sverigedemokraternes afgørende indflydelse.
Han afviser samtidig at tage initiativ til nye forhandlinger med den borgerlige fløj inden valget.
Forud for valgudskrivningen er gået et kaotisk døgn. Ved en afstemning onsdag stemte et flertal på 182 riksdagsmedlemmer nej til regeringens budgetforslag, mens kun 153 stemte for.
Sverigedemokraterna har allerede nu erklæret sig parate til at vælte en eventuel borgerlig regering, hvis ikke den strammer indvandringspolitikken markant, meddelte SD's fungerende partileder, Matthias Karlsson tirsdag.
Under den flere timer lange debat, der gik forud for den skæbnesvangre afstemning i Riksdagen, advarede Sverigedemokraternes Oscar Sjöstedt de borgerlige partier imod at tage SD's støtte for givet:
"Lad mig gøre det helt klart: Sverigedemokraterna er fuldstændig klar til at stemme nej igen til et andet budgetforslag, hvis det indebærer, at den nuværende indvandringspolitik fortsætter som nu," sagde han.
Venstrefløjspartiet Vänsterpartiets økonomiordfører Ulla Andersson anklagede SD for at spille et hensynsløst magtspil på bekostning af samfundets udsatte. Ved at stå fast på den hårde kurs over for indvandringen har SD fravalgt at forbedre forholdene for ældre og fattige svenskere, sådan som den rød-grønne regering lægger op til, lød det skarpt fra Ulla Andersson.
"Det viser tydeligt, hvilket racistisk højreparti, I er. Det må efterhånden stå klart for alle," sagde hun.
Forud var gået et dramatisk døgn i svensk politik.
Efter SD's meddelelse om, at partiet var parat til at vælte regeringen, inviterede statsminister Stefan Löfven tirsdag aften de borgerlige partier til forhandlinger om et muligt samarbejde for at redde sit politiske skind.
"Er de borgerlige partier nu parate til at samarbejde med regeringen? Eller er de parate til at regere med støtte fra Sverigedemokraterne? Det er spørgsmålet," sagde Löfven.
Men krisemødet løste ikke problemerne for den trængte statsminister, der måtte sande, at hans muligheder blev færre og færre.
"Vi kan konstatere, at vi ikke kunne se nogen fremgang under samtalerne i dag," sagde Löfven efter forhandlingerne og understregede, at målet fortsat er at holde SD helt uden for indflydelse:
"Vi må have den type samarbejde (med de borgerlige, red.) for netop at sikre, at Sverigedemokraterna ikke får den afgørende indflydelse, og dermed vil kunne fælde enhver siddende regering i valgperioden, hvis ikke den tilpasser sig deres indvandringspolitik," sagde han på et pressemøde tirsdag nat.
Ved valget til Riksdagen i september fik Sverigedemokraterne 12,9 procent af stemmerne, men på forhånd havde alle andre partier forsvoret sig mod at samarbejde med det nationalkonservative fløjparti. SD's stemmer skulle simpelthen ignoreres.
Samarbejder de borgerlige alligevel med SD, vil de altså have brudt deres valgløfter.