Politik

Københavnere slipper for vand-skattesmæk

Det vand-skattesmæk, der rammer mange virksomheder og borgere, går udenom København.

Artiklens øverste billede
Vandselskabsdirektør Tommy Mostrup mener, at det er forskelsbehandling, når nogle vandselskaber rammes af et skattesmæk, og andre går fri.

Vandet i Hvidovre og København er sikkert lige godt at drikke eller spule maskiner i. Og vandet leveres begge steder af Hofor.

Men det ene sted står vandregningen til at stige som følge af et skattesmæk, det andet sted ikke.

I de seneste dage har det været vidt omtalt i medierne, at mange virksomheder og forbrugere kan se frem til ekstra vandregninger som følge et skattesmæk til mange af landets vandselskaber. Forklaringen er, at virksomhederne er blevet sat ned i værdi af Skat, hvilket har forplantet sig i højere skat og dermed højere vandregninger.

Men det gælder ikke alle vandselskaber.

Vandsektorloven, der regulerer området, blev vedtaget i 2007/2009 og trådte i kraft i 2010. Men Københavns Energi, som dengang levererede vand til københavnerne, blev stiftet i 2005 - og dermed før loven. Udgangspunktet for værdiansættelsen af Københavns Energi var derfor baseret på principper fra elsektoren (»nedskrevne genanskaffelsespriser«), hvilket er fortsat.

Dybt nede under det her der ligger en forskelsbehandling, og det plejer man jo ikke at gå ind for i Danmark.

Tommy Mostrup, , direktør for Hjørring Vandselskab A/S

Nyere selskaber brugte også »nedskrevne genanskaffelsespriser« eller beskægtede principper. Men det har Skat ikke villet acceptere. Skat mener, at værdien skal fastsættes ud fra den kommende indtjening, og den er begrænset på et marked med prislofter og hvile-i-sig-selv-principper.

Siden er Københavns Energi blevet lagt sammen med vandselskaberne i andre hovedstadskommuner - herunder vand- og spildevandsselskabet i Hvidovre - til Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab). Men den del af selskabet, som ligger indenfor Københavns Kommunes grænser, har fortsat den høje værdifastsættelse og rammes dermed ikke af det, som Hofor opfatter som »et urimeligt skattekrav«.

»Da det gamle København Energi blev skilt ud fra kommunen, så lavede man en værdifastsættelse af aktiverne, som man har fået lov at køre videre på. Så københavnerdelen kører med et afskrivningsgrundlag, der i vid udstrækning er magen til den værdi, som blev defineret ved selskabsdannelsen i 2005,« forklarer chef for Forretningsanalyse i Hofor, Rasmus Bohr, som henviser til, at det ifølge årsregnskabsloven er i orden for vandforsyningsselskaber at bruge den høje værdifastsættelse. Det er kun i skatteregnskabet, at værdien af mange vandselskaber er blevet nedskrevet.

Rent praktisk er Hofor inddelt i 16 juridiske enheder, ét vand- og ét spildevandsselskab i hver kommune. På den måde er det muligt at styre f.eks. at nogen skal have takstforhøjelser pga. skatten, mens andre slipper.

»De andre selskaber er blevet udskilt fra deres kommuner senere, og i de tilfælde har Skat været inde og beregne værdien som kapitalisering af fremtidigt cash flow, og i og med at det er hvile-i-sig-selv-selskaber, så skaber aktiverne ikke ret meget cash flow,« forklarer Rasmus Bohr.

Skats regnemetoder har bl.a. ramt Hvidovre-delen af Hofor. Spildevandsnettet blev nedskrevet fra 1,3 mia. til 316 mio. kr., mens vandnettet er sat ned fra 203 til 45 mio. kr. Også værdien af ejendomme blev barberet. Landsskatteretten godkendte i sommer Skats nedskrivning.

De lavere skattemæssige værdier giver færre afskrivninger og dermed højere skat. Det er en regning, som sendes direkte videre til forbrugerne.

»Vi er bare gennemfaktureringsenhed. Så når vi skal betale 100 kr. mere i skat, opkræver vi 100 kr. mere hos kunderne. Dog med den krølle, at kunderne derudover skal betale moms, hvis det er privatforbrugere. Så staten får faktisk moms af de penge, som vi sender videre til Bjarne Corydon,« siger Rasmus Bohr.

I Nordjylland kritiserer direktør for Hjørring Vandselskab A/S, Tommy Mostrup, der selv er ramt af skattesmækket, at der er ulige vilkår i branchen.

»Det er jo sådan, at de selskaber, som er dannet før den 1. januar 2007 har en aftale med Skat, som giver mulighed for at afskrive de høje beløb. Så dybt nede under det her der ligger en forskelsbehandling, og det plejer man jo ikke at gå ind for i Danmark.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.