Politik

Europæisk mindsteløn kan være på vej til Danmark

Alle lande i EU skal have en mindsteløn. Så klart er signalet fra formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Artiklens øverste billede
Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen.

Og Ulla Tørnæs (V), næstformand i EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg, vurderer, at han vil få held til at få presset sit ønske igennem, skriver Ugebrevet A4.

»Der kommer helt sikkert en europæisk mindsteløn. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har været meget klar i mælet og flere gange sagt, at han ønsker, at alle EU-lande indfører en minimumsløn,« fastslår Ulla Tørnæs over for Ugebrevet A4.

Helt anderledes afvisende er LO's næstformand Lizette Risgaard.

»Kommissionsformanden kan ønske sig en europæisk minimumsløn i julegave i år og næste år og næste år igen. Det bliver bare aldrig en god jul for Jean-Claude Juncker, for ønsket om en minimumsløn i EU kommer ikke til at gå i opfyldelse,« siger hun til Ugebrevet A4.

Jeg ønsker at holde fast i den danske model, og derfor bliver en af mine hovedopgaver i beskæftigelsesudvalget at kæmpe for, at vi får en særlig ordning, der respekterer, at vi har en helt særlig forhandlingsmodel

Ulla Tørnæs

Alligevel advarer to forskere mod at tage for let på signalerne fra Bruxelles.

»Behovet for en minimumsløn dukker op som et modsvar til den voksende utilfredshed, der har været i kølvandet på arbejdskraftens frie bevægelighed de senere år. Og det nytter ikke at sætte sig ned på bagbenene og sige, at det vil man ikke og tror man ikke,« siger professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

Og professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, konstaterer, at 22 EU-lande, heriblandt toneangivende lande som Frankrig og Tyskland, er tilhængere af minimumslønninger.

»Når der kun er seks EU-lande, der ikke har en mindsteløn, er det os, der er under pres, og ikke de andre 22 lande,« fastslår han over for Ugebrevet A4.

Næstformanden for EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg, Ulla Tørnæs, oplever da også, at diskussionen om en minimumsløn, der kommer til at gælde i hele Europa, optager sindene i Bruxelles. Både i Parlamentet og i Kommissionen.

Hun fremhæver, at hun ikke er tilhænger af en minimumsløn i EU, fordi den er direkte i modstrid med den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der via overenskomster forhandler løn og arbejdsvilkår uden politisk indblanding.

»Jeg ønsker at holde fast i den danske model, og derfor bliver en af mine hovedopgaver i beskæftigelsesudvalget at kæmpe for, at vi får en særlig ordning, der respekterer, at vi har en helt særlig forhandlingsmodel,« understreger Ulla Tørnæs.

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet, Ole Christensen, er slet ikke så bekymret som Ulla Tørnæs.

»Der kommer ikke nogen minimumsløn i EU i den her valgperiode. Det kan jeg garantere dig for. Løn er slet ikke inden for EU?s kompetence-område, og hvis der kom et forslag, er jeg sikker på, at mange medlemslande ville trække det gule kort og understrege, at løn er medlemslandenes eget ansvar. Junckers forslag har ikke nogen gang på jorden,« siger Ole Christensen til Ugebrevet A4.

Ole Christensen sidder i Parlamentets beskæftigelsesudvalg ligesom Ulla Tørnæs. Her har han drøftet en eventuel minimumsløn med både beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen fra Belgien og kommissæren med ansvar for social dialog, Valdis Dombrovskis fra Letland.

Løn er slet ikke noget, som EU skal blande sig i, men det er klart, at presset stiger på den danske model i disse år

Morten Messerschmidt

»Begge kommissærer har understreget, at løn er en national kompetence og ikke en EU-kompetence. Så det har beroliget mig,« siger han.

Alligevel erkender Ole Christensen, at der i EU-systemet er fornyet fokus på en form for mindstelønssystem. Og ifølge Dansk Folkepartis stemmesluger ved parlamentsvalget, Morten Messerschmidt, er der al mulig grund til at have advarselslamperne tændt herhjemme.

»Løn er slet ikke noget, som EU skal blande sig i, men det er klart, at presset stiger på den danske model i disse år. Man kan frygte, at der kommer en minimumsløn, men det vil være ret kontroversielt, og derfor tror jeg ikke, at det kommer til at gå stærkt,« siger han til Ugebrevet A4.

Margrete Auken, der er valgt til Europa-Parlamentet for SF for tredje gang, mener ligesom Ulla Tørnæs, at det er naivt at bilde sig ind, at lønspørgsmål er fredet.

»Man bliver betænkelig, når det kommer ud af kommissionsformandens egen mund, at han gerne ser en europæisk minimumsløn. Det kan man ikke overhøre, heller ikke selvom man er en stor tilhænger af den danske model og henholder sig til, at der ikke er hjemmel i EU-traktaten til at beskæftige sig med løn,« siger Margrete Auken til Ugebrevet A4.

Kilde: Ugebrevet A4

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.