Politik

Stelton-direktør: Jeg blev vækket ved, at der hang en militærhelikopter over mit hus

Interview: Ejer og direktør for Stelton, Michael Ring, raser mod regeringens beslutning om at oprette et udrejsecenter for afviste asylansøgere nær ham. Derfor forlader han nu formandsposten i Virksomhedsforum. Motivationen er væk, forklarer Michael Ring.

Artiklens øverste billede
Stelton-ejer og direktør, Michael Ring, vil ikke længere være formand for Virksomhedsforum efter regeringens beslutning om et udrejsecenter for asylsøgere nær hans bolig.

Steltons topchef, Michael Ring, har med omgående virkning trukket stikket som formand for Virksomhedsforum efter beslutningen om, at udviste flygtninge bliver direktørens nye naboer på Sjælsmark Kaserne ved Hørsholm nord for København.

Michael Ring ejer en næsten nyopført arkitekttegnet gård, der ligger klods op af Sjælsmark Kaserne.

Hvorfor trækker du dig?

»At være kommissionsformand er et frivilligt arbejde. Det er totalt ulønnet arbejde, man tager på toppen af sit normale arbejde, og det kræver, at man er topmotiveret for at trykke igennem, for det er krævende. Da jeg har meget tæt aktindsigt i en anden sag, som ligger mig personligt tæt – den permanente etablering af udvisningscenter Sjælsmark, som er en direkte dum og uklog beslutning, så er jeg ikke motiveret til at fortsætte det arbejde, som jeg har gjort i nu knap fem år for fire forskellige erhvervsministre,« forklarer Michael Ring.

Blander du ikke to vidt forskellige ting sammen?

»Jo, det er korrekt. Men det er motivationen, der skal drive værket, og den er der bare ikke mere. Det kan man sige er umodent, men det er det ikke. For det man prøver at gøre er at lave en koncentration af 1500 asylsøgere og udviste asylansøgere med udvisningsdomme, og folk på tålt ophold. Den koncentration laver man inde for en radius af halvanden kilometer på et befolkningsområde på 3000 inde for 5 km. Det er ikke ansvarligt.«

»Vi borgere kan godt se, at verden er af lave, og derfor har vi tilbudt regeringen sammen med Hørsholm Kommune at købe Sjælsmark, og så udleje det som et almindeligt, midlertidigt asylcenter. Når forhåbentlig bølgen er ovre, kan man lukke det ned og bruge det til noget andet. Det er samtidig økonomisk uansvarligt. Det koster 375-530 mio. kr. mere at renovere en gammel slidt kaserne end at lave et bar mark-projekt i Sydsjælland eller Vestsjælland,« fortsætter Stelton-direktøren.

Michael Rings ejendom nær kasernen i Hørsholm blev købt i 2012 for 21 mio. kr. Ifølge boliga.dk blev gården, der er tegnet af det anerkendte arkitekthus, Henning Larsen Architects, vurderet til 26,5 mio. kr. i 2014.

Du ejer selv en gård tæt på kasernen. Er det blot derfor, du er modstander af asyl-projektet?

»Jeg skal ikke skjule, at jeg er tæt nabo. Men jeg siger ikke, vi ikke skal tage vores del af byrden. Jeg har selv været med til at prøve at finde løsninger, hvor vi tager mere end vores del af byrden,« siger Michael Ring.

»Men for et par uger siden blev jeg vækket klokken kvart i fem om morgenen ved, at der hang en militærhelikopter over mit hus. Først kl. 7 fik vi at vide, at de søgte en mand, der havde sprættet en politimand op fra halsen og nedefter. Der løber 20 politimand rundt i min have og leder. Et par måneder tidligere var der nogle, der prøvede at bryde ind, mens vi lå og sov. Vi tager vores del, men vi siger bare, det skal ikke være en permanent løsning. Det udrejsecenter, sagde statsministeren skulle ligge et sted langt væk fra en storby. Hvorfor man så laver det om, det ved jeg ikke.«

Men er dette center ikke nødt til at ligge et sted i Danmark, og så kan du mene, at det er uheldigt, at det er tæt på din bolig?

»Hvis vi ikke havde Sandholmlejren eller kom med en konstellation, der er god, havde man nok sagt det. Spørg Inger Støjberg eller Udlændingestyrelsen, om der er lavet en risikoprofil på at samle 700 udviste asylansøgere på et sted. Det er der ikke. Man er bange for, hvad den viser.«

Hvorfor bruger du formandsposten for Virksomhedsforum til at sætte fokus på et helt andet spørgsmål?

»Det gør jeg ikke, men jeg er kun et menneske. Det menneske skal have en drivkraft, og det er frivilligt arbejde. Hvis man skal bruge mange aftener, lørdage og søndage, skal der være en motivation. Hvis vi skal hente milliarder til samfundet med den ene hånd, skal man ikke samtidig smide dem væk ved at tage en forkert beslutning.«

Hvad betyder det for din virksomhed Stelton, at du blander dig i et politisk spørgsmål, som det her er?

»Det er et godt spørgsmål, men da jeg går ind og arbejder først for en gammel kommunist, senere SF'er og nu socialdemokrat, Ole Sohn, som minister derefter Annette Vilhelmsen, SF, derefter Henrik Sass Larsen, socialdemokrat, og nu Troels Lund Poulsen fra Venstre, så prøver jeg at være upolitisk hele vejen igennem.

Frygter du ikke at ramme brandet Stelton, når du blander det sammen med et politisk spørgsmål om asylpolitik?

»Jeg er ikke racist på nogen måde. Jeg er ansvarlig borger, og vi er et ansvarligt selskab, som prøver på at finde løsninger. Men når man laver forkerte økonomiske løsninger, er det dumt. Vi siger ikke bare, at det ikke må være her – men sagde, at vi ville finde en løsning. Jeg er overbevist om, at forbrugerne kan holde tingene adskilt.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.