Femern-aftale med indbygget flugtvej er rykket tættere på
Politikerne er klar til at nikke ja til en aftale med de entreprenørselskaber, der skal bygge Femern-forbindelsen. Samtidig har man fået lavet et smuthul i kontrakten, så man let kan droppe projektet igen.
Et dansk ja til en fast forbindelse under Femern Bælt er tirsdag rykket et skridt nærmere, selv om der stadig kan gå flere år, før man kan gå i gang med at bygge.
På et møde i transportministeriet præsenterede selskabet bag Femern-forbindelsen, Femern A/S, udkastet til en kontrakt med de entreprenørselskaber, der skal bygge store dele af Femern-projektet.
Konkret er der lagt op til en aftale, der er helt af afhængig af, hvad der sker med den tyske myndighedsgodkendelse. Man har fra dansk side sikret sig et smuthul i aftalen, der gør, at man relativt let kan droppe Femern-projektet uden at skulle betale flere mia. kr. i kompensationen til entreprenørselskaberne.
»Entreprenørerne er villige til at vente til 2020. Hvis man ender med at annullere hele projektet, fordi der er noget, der går galt i Tyskland, koster det 300 mio.kr. I den her sammenhæng er det ikke så stort et beløb,« siger De Radikales transportordfører Andreas Steenberg.
Omvendt skal entreprenørselskaberne ifølge Andreas Steenberg have omkring 1. mia. kr. i samlet i kompensation for ventetiden, hvis man går i gang med at bygge inden 2020.
På den måde kan man tegne kontrakten med entreprenørerne nu, så man hurtigt kan komme i gang med at bygge, hvis de tyske myndigheder godkender projektet.
Den helt store joker i forhold til Femern-forbindelsen er den massive usikkerhed omkring den tyske miljøgodkendelse af projektet. Den ligger formentligt først i klar i 2017, og herefter venter der potentielt en årelang retssag ved de tyske domstole. Det er derfor, at man fra dansk side er tvunget til at vente.
»Det har været helt afgørende for os, at vi får lavet en ordning, der tager højde for de usikkerheder, der fortsat er omkring den tyske myndighedsgodkendelse. Det ser heldigvis ud til, at vi kan lave sådan en aftale,« siger Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn.
Også transportminister Hans Chr. Schmidt ser optimistisk på Femern-projektets fremtid efter mødet.
»Det har været meget positivt, og jeg oplever, at alle partierne meget positivt stemt over for det,« siger han.
Partierne i forligskredsen omkring Femern, der tæller alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet, har nu fået frem til fredag til at fordøje sagen.
Partierne mødes igen fredag kl. 10, hvor man skal nikke endeligt ja til, om Femern A/S kan fortsætte med at udforme kontrakterne med entreprenørselskaberne.