• Opdateret 09/05/2016 kl. 10:59
Politik

Partier enige om at ændre omstridte løn- og pensionsregler

Et politisk flertal er klar til at ændre nogle af politikernes omdiskuterede løn- og pensionsregler. Men det store opgør med lukrative politikerpensioner udebliver, lyder kritikken fra EL.

Artiklens øverste billede
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyser, at aftalen for folketingspolitikernes vedkommende vil træde i kraft efter først kommende folketingsvalg.

Et politisk flertal i Folketinget har nu indgået en aftale om at ændre politikeres omstridte løn- og pensionsforhold.

Den betyder bl.a., at politikernes pensionsalder hæves. Som det er i dag, kan politikere allerede få pension fra efterlønsalderen – til forskel fra resten af befolkningen, der må vente til folkepensionsalderen.  Men nu skal den altså hæves til at følge resten af arbejdsmarkedet.

Det oplyser finansminister Claus Hjort Frederiksen mandag formiddag fra Folketingets talerstol, hvor Folketinget netop er ved at behandle et forslag fra SF og Enhedslisten om at lade politikeres pensionsalder følge folkepensionsalderen resten af arbejdsmarkedet.

”Der er i dag indgået en aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance om ændring af fuldtidspolitikeres vederlæggelse,” siger finansministeren.

Med aftalen afskaffes desuden afskaffes muligheden for, at borgmestre og regionsrådsformænd  kan få eftervederlag, hvis de samtidig får minister- eller folketingsløn. Netop politikernes eftervederlag har været flittigt debatteret, og i efteråret blev tidligere forsvarsminister Carl Holst kritiseret for at tage imod 833.040 kr. i eftervederlag fra sin tid som formand i Region Syddanmark, mens han på samme tid fik over 1 mio. kr. i ministerløn.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen. mener, at aftalen ”alt i alt indeholder nogle sunde og gode elementer”:

”Jeg synes, det er godt, at vi har fået en ny aftale omkring eftervederlag, som nedsætter grænsen. Jeg synes, det er godt, vi har lavet en fatale, som sikrer en ansvarlig regulering fremadrettet,” siger han.

I januar fremlagde Vederlagskommissionen sine anbefalinger, og det er altså nogle af dem, som dagens aftale er en opfølgning på.

Hos Enhedslisten er Enhedslistens nyslåede politiske ordfører, Pernille Skipper, glad for at pensionsalderen hæves.

”Det har vi i Enhedslisten kæmpet for i mere end ti år. Jeg tror, alle kan se det urimelige i, at de selvsamme politikere, som har hævet danskernes pensionsalder, har fastholdt en særligt gunstig pensionsalder for dem selv. Så selvfølgelig er det en sejr for Enhedslisten, at vi endelig får gjort op med det pensionshykleriet,” siger Pernille Skipper.

Men hun efterlyser fortsat et opgør med de samlede vilkår for politikerne.

”Jeg ærgrer mig til gengæld over, at det store opgør med politikernes pensionsvilkår er afblæst. Pensionsalderen er jo kun et lille hjørne af politikernes løn- og pensionsvilkår, som er voldsomt lukrative i sammenligning med almindelige menneskers,” siger Pernille Skipper.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.