Politik

Ung erhvervsleder håber på EU-reformer: »Jeg starter virksomheder, for helvede, jeg er et naivt menneske«

Torsdag svinger Storbritanniens knap 48 mio. stemmeberettigede battet mod Den Europæiske Union. Vi må håbe, at toppolitikerne lytter til EU-skepsissen, lyder det fra to fremadstormede erhvervsledere.

Artiklens øverste billede
Risikoen for brexit og den massive skepsis bliver nødt til at være et wakeup call for EU, lyder det fra to unge erhvervsledere. Foto: Mathias Svold.

EU bør indsnævre sit fokus til samhandel, sikkerhed og et velsmurt indre marked og lægge det politiske unionsprojekt i graven.

Uanset hvad briterne stemmer torsdag.

Sådan lyder budskabet fra to unge erhvervsledere på dagen, hvor knap 48 mio. briter afgør, om de vinker farvel til EU efter mere end 40 års medlemskab.

»Handelsdelen er fantastisk, og når man hyrer som virksomhed, så hyrer man ikke i et dansk marked, men i et europæisk marked,« siger Christian Risom, direktør i techselskabet Shape med omkring 30 ansatte, der holder til i en gammel omdannet lagerbygning i Njalsgade på Bryggen.

Shape oplyser ikke omsætningstal, men bruttoresultatet lå på 10,6 mio. kr. sidste år, hvor virksomheden lavede 1,7 mio. kr. på bunden.

»Det er et sikkerhedssamarbejde gennem samhandel, og vi skal være med, fordi det gør os rigere. Men når det kommer til EU's enorme bureaukrati og den del, der handler om, at Bruxelles skal bestemme, hvor meget kanel, der må være i kanelbollerne, ja, der tager jeg mig selv i at være på protestsiden.«

Tine Thygesen, 35, der er professionelt bestyrelsesmedlem og en af stifterne bag startuphotellet Founders' House, stemmer i. Bureaukratiet og regeljunglen kan være »grotesk,« men det indre marked er afgørende for vores velstand, siger hun.

»Når man er et land med 5,5 mio. mennesker, så kan man ikke konkurrere i en globaliseret økonomi. Hvis du skal bygge noget, som skal blive stort, bliver du nødt til at sælge til udlandet. Ellers har du ingen chance. Derfor har vi brug for handelsalliancer,« siger hun.

Christian Risom. Foto: Mathias Svold.

Både Risom og Thygesen er liberale, men de stemte alligevel imod Dansk Industri og Dansk Erhverv, da erhvervslivets to store interesseorganisationer anbefalede danskerne at skrotte retsforbeholdet i december. Både Risom og Thygesen havde meget svært ved at give mere magt til Bruxelles.

»De store politiske linjer, dem kan man godt varetage i Bruxelles. Men klart det meste skal man håndtere decentralt og så tæt på borgerne som muligt,« siger Risom.

»Hvis du havde stærke, dygtige danske politikere, og du havde tillid til, at de kunne repræsentere dig i enkeltsager, så var sagen måske en anden,« siger Thygesen og forsætter: »Men det har vi ikke. Vi har politikere, der er besatte af enkeltsager og blander sig i, hvad børnene spiser i børnehaver i Randers. Der sidder ingen inde på Christiansborg, som jeg kan kigge på og tænke, at 'hun er 1.000 gange dygtigere end jeg, og hvis hun synes, det er rigtigt, så følger jeg efter hende'. Den sidste, jeg havde det sådan med, var nok Margrethe Vestager (fra De Radikale, red.).«

Tine Thygesen. Foto: Mathias Svold.

Risom: »Ja. Vi har et politikerhold, som jeg har meget svært ved at relatere til. Ganske få har haft et rigtigt arbejde og været ude i samfundet. Og for mig, som synes det har været det fedeste i hele mit liv at arbejde og tjene penge, lige siden jeg kunne køre en græsslåmaskine, så har jeg har svært ved at identificere mig med nogen, der spiller et meningsspil og ikke kommer ind med noget erfaring.«

I fremhæver begge økonomien som et vigtigt argument. Kritikere vil indvende, at netop på det økonomiske, der har EU ikke klaret sig prangende de seneste år.

Risom: »Ja, EU har ikke klaret det fantastisk efter krisen. Men i stedet for at se ud over et Europa, hvor Spanien, Italien, Portugal, Grækenland var nærmest helt færdige økonomisk, så er vi kommet levende ud på den anden side. Vi har ikke haft stærk vækst, men vi har i det mindste ikke samfund i oprør.«

Begge håber, at Storbritannien bliver inde, og at der kommer en form for »rewamp« eller reform af EU, der slækker på de politiske ambitioner.

Befolkninger i Europa har flere gange afvist mere union ved folkeafstemninger. Alligevel har det været småt med reformer. Hvorfor tror I, at reformprocessen vil ske nu?

Risom: »Jeg starter virksomheder, for helvede, jeg er et naivt menneske, der holder sig for øjnene og hopper. Pessimisme har jeg svært ved. Nu svinger et af de største medlemslande for alvor battet, og det bliver nødt til at være et realitytjek for EU.«

Founders' House er et startupkollektiv på Islands Brygge. Foto: Mathias Svold.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.