Politik

2025-plan: Regeringen vil barbere 20 procent af SU'en

Regeringen vil lave SU-systemet om, så studerende potentielt skal betale halvdelen af det samlede SU-beløb tilbage til staten.

Foto: Gregers Tycho

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger op til en markant ændring af det SU-system, som vi kender i dag, for at få råd til regeringens 2025-plan.

Samlet set vil regeringen hente 3,3 milliarder kroner hos de studerende ved blandt andet at sænke SU'en med 800 kr. om måneden for studerende på videregående uddannelser.

Fremover skal Statens Uddannelsesstøtte omlægges, så halvdelen af det maksimale SU-beløb udgøres af SU-stipendier og den anden halvdel af et SU-lån, som de studerende skal betale tilbage senere, foreslår regeringen. SU-lånet skal være rentefrit under selve uddannelsen.

Konkret betyder forslaget, at SU'en sænkes fra 5.100 kr. til 4.300 kr. om måneden for studerende på videregående uddannelser, mens muligheden for SU-lån hæves til 4.300 kr.

Fordelingen mellem stipendie og muligt lån bliver altså 50/50.

Derudover fjernes det sjette SU-år for studerende på videregående uddannelser.

Fakta:

Sådan vil regeringen ændre SU-beløbet:

Så meget SU får udeboende studerende på videregående uddannelser:

  • I dag: 5.100 kr. efter skat.
  • Med 2025-planen: 4.300 kr. efter skat.

Muligt rentefrit SU-lån under uddannelsen:

  • I dag: 3.000 kr.
  • Med 2025-planen: 4.300 kr.

Samtidig foreslår regeringen at hæve fribeløbet, som de studerende må tjene ved siden af studiet uden at blive modregnet i SU, fra 11.922 til 12.922 kroner.

Det vil – hvis det udnyttes maksimalt – kunne øge den studerende samlede rådighedsbeløb med 600 kroner efter skat.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

For at de færdiguddannede studerende, som bliver i Danmark, får lettere ved at betale deres SU-lån tilbage, vil regeringen give dem et særligt beskæftigelsesfradrag på op til 17.000 kr. de første tre år efter deres uddannelse.

SU-omlægningen skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019, fremgår det af regeringens 2025-plan for dansk økonomi, som netop er blevet offentliggjort. Planen skal blandt andet skaffe penge til top- og bundskattelettelser, penge til boligejerne og en styrkelse af politi og forsvar.

SU-reformen begrundes med, at SU-systemet er under pres:

»Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vores nordiske nabolande. Samtidig er vores SU-system under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte,« skriver regeringen i planen.

Regeringen lægger op til at bruge halvdelen af de sparede SU-penge på at styrke uddannelserne, mens den anden halvdel skal betale for andre dele af 2025-planen. Samtidig skal studerende med børn have et ekstra SU-klip, og unge under uddannelse skal have et højere fribeløb ved studiejob, mener Venstre.

På et pressemøde uddyber statsminister Lars Løkke Rasmussen baggrunden for SU-reformen:

»SU og gratis uddannelse er attraktivt. Det er også attraktivt for stadig flere udenlandske studerende, der kommer til Danmark,« siger Løkke og peger på, at disse udenlandske studerende alt for ofte forlader landet igen, når de er færdiguddannede.

»Det er en trafik, som vi skal have under kontrol,« tilføjer han og beskriver ændringen af SU'en som »fair« over for de unge og som »ansvarlig samfundspolitik.« Ifølge ham vil reformen nemlig betyde, at studerende vil kunne få et større rådighedsbeløb mens de studerer, end i dag, hvis de vel at mærke arbejder ved siden af studierne og låner det maksimale beløb ved siden af SU'en.

Enhedslisten og SF anklager dog Løkke for en »massakre« på SU-systemet og for et »generationstyveri af dimensioner.«

»Det her er en ordentlig lussing til de fremtidige generationer. Det er en reel slagtning af det gode SU-system, som har løftet generationer af unge,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper er enig:

»Regeringen vil uddele skatterabatter ved at smadre SU-systemet, som vi kender det. Jeg har ikke ord for, hvor kortsigtet og asocialt det er. Med et fingerknips er Lars Løkke ved at gøre Danmark til et land, hvor uddannelse ikke er noget for dem, der ikke har velhavende forældre. Med en markant lavere SU kan vi se frem til dårligere uddannede årgange, og det er kasseassistentens og skraldemandens børn, der bliver hægtet af uddannelsestoget. Det er et grundlæggende opgør med ideen om, at uddannelse skal være for alle,« siger hun.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs vil på et pressemøde kl. 16.15 uddybe SU-reformen.

Under valgkampen i juni sidste år sagde Løkke meget klart, at Venstre ikke havde nogen planer om at pille ved SU'en.

»Vi har ikke noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både i forhold til dem, der går på universiteterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet," sagde Løkke på et pressemøde 1. juni 2015.

Adspurgt i dag, om det så er et løftebrud, når regeringen nu alligevel vil lave SU-systemet om, svarer han:

»Du må kalde det, hvad du vil. Nej, det er det selvfølgelig ikke. Vi havde ingen planer, da jeg svarede på det spørgsmål.«

Målet med 2025-planen er at skabe et råderum på 65 mia. kr. i 2025 og få omkring 250.000 flere i job. Nogle af pengene skal findes ved at hæve folkepensionsalderen med et halvt år til 67,5 år fra 1. januar 2025. Også efterlønsalderen skal hæves med et halvt år fra 63 til 63,5 år.

Læs også
Top job