Politik

Metrofirma snød ansatte - 10 mio. kr endte i 3F's egen kasse

Halvandet år efter, at 3F vandt 22 mio. kr. til underbetalte arbejdere i danmarkshistoriens største sag, står det klart, at kun 12 mio. kr. er blevet sendt videre til de metromedarbejdere, der i første omgang blev snydt for løn. Resten beholder 3F.

Artiklens øverste billede
Byggearbejdere på det københavnske metrobyggeri. Arkivfoto: Linda Johansen

10 mio. kr. er endt i fagforeningen 3F's egen kasse efter en historisk sag om underbetaling på det københavnske metrobyggeri.

For halvandet år siden fik fagforeningen tilkendt 22 mio. kr. i danmarkshistoriens største sag om social dumping.  Pengene skulle sendes videre til de af metromedarbejderne, der var blevet snydt for løn af en af metrobyggeriets underleverandører, det italienske firma Cipa. Men kun 12 mio. kr. er sendt videre til de 300 polske, italienske og rumænske byggearbejdere, der ifølge dommen blev snydt for løn igennem to år.

Resten - altså 10 mio. kr. - er røget i 3F's egen kasse, fortæller 3F's forhandlingssekretær, Palle Bisgaard.

»Der har været et åbent tilbud for alle om at melde sig, så man kunne få sin del af pengene, men i denne sag er det ikke lykkedes at udbetale mere end 12 mio. kr,« siger han.

Det er ikke ulovligt, når millionerne ender i fagforeningens egen kasse. 3F har bl.a. forsøgt at finde medarbejderne med penge til gode via bl.a. opslag på metroarbejdspladserne og opfordret alle berørte til at sprede den gode nyhed. Og selvom 3F længe har haft kassen åben, er spørgsmålet, om indsatsen har været stor nok, påpeger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Metrobyggeriet er en myretue af ansatte, der hele tiden udskiftes. Det er ret mange penge, og man kan derfor diskutere, om det er nok at sætte opslag op og bruge mund-til-mund-metoden i netværk.«

3F har de senere år vundet 52 mio. kr. i fire sager om social dumping på det københavnske metrobyggeri, og fagforeningen håber at kunne udbetale omkring 80 pct. til medlemmer. I Dansk Byggeri kalder adm. direktør Lars Storr-Hansen det »utroligt ærgerligt«, at efterbetalingen ikke når de retmæssige ejere.

»Jeg håber, at de har gjort alt, hvad de overhovedet kunne for at finde dem. Ellers er det moralsk betænkeligt.«

Copenhagen Metro Team, CMT, er hovedentreprenør på metrobyggeriet og har Cipa som underleverandør. Chief Operating Officer Sigurd Nissen-Petersen undrer sig over den lave udbetaling:

»Jeg undrer mig lidt over, at der ikke er blevet udbetalt mere, men det er BJMF's (lokalafdeling under 3F, red.) egen sag, hvordan pengene skal udbetales. Set i lyset af det gennemarbejdede materiale, der blev lagt frem for opmanden, er 12 mio. kr. ikke meget,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.