Politik

Tyskland skruer bissen på: Hjælp til britiske banker efter brexit har en høj pris

England skal acceptere den frie bevægelighed for personer, hvis landets banker skal have adgang til EU, mener Tysklands centralbankchef.

Artiklens øverste billede
Tysklands centralbankchef stiller krav til Storbritannien i kampen om de britiske bankers adgang til EU efter brexit.

Chefen for den tyske centralbank, Jens Weidmann, melder nu klart ud om, hvilke krav England skal leve op til, hvis landets banker skal have adgang til EU efter brexit.

Mandag anlagde Jens Weidmann ifølge nyhedsbureauet Reuters en uforsonlig linje overfor England i brexit-forhandlingerne ved at signalere, at Tyskland vil kræve, at England skal forblive medlem af European Economic Area (EEA), hvis de britiske banker skal have en såkaldt passport-adgang, der giver dem mulighed for at sælge deres ydelser i EU.

EEA består af de 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein, som har adgang til EU og det indre marked mod til gengæld at acceptere reglerne om personers frie bevægelighed. EEA-medlemmer skal følge de fleste regler for det indre marked, men uden at have stemme- eller vetoret i forhold til reglernes udformning.

»Passport-rettigheder er forbundet med det indre marked og vil automatisk ophøre med at gælde, hvis Storbritannien ikke længere som minimum er medlem af EEA,« sagde den tyske centralbankchef Jens Weidmann ifølge Reuters mandag.

Det har tidligere været fremme, at et krav om at acceptere personers frie bevægelighed næppe kan accepteres af Storbritannien, som ønsker at få større kontrol over immigrationen. På den anden side er London et af verdens store finanscentre, og det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis der lukkes for adgangen til EU. Ifølge Reuters står finanssektoren for 12 pct. af Storbritanniens BNP, og i dagene efter brexit-afstemningen var der frygt for, at de store internationale banker med base i London ville flytte tusindvis af job til Paris og Frankfurt.

Jens Weidmann forventer, at nogle banker vil genoverveje placeringen af deres hovedkontor i London efter brexit, men han forventer ikke en storstilet flytning til kontinentet.

»Som et signifikant finanscenter og hjemsted for vigtige regulatoriske myndigheder er Frankfurt attraktiv og vil byde nyankomne velkommen. Men jeg ser ikke en masseudvandring fra London til Frankfurt,« sagde Jens Weidmann.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Junker, har også fastslået, at Storbritannien skal acceptere personers frie bevægelighed for at få adgang til det indre marked.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.