Byggeskandale får minister til at kigge på lovgivning
Forsikringsselskabernes nej til at dække boligejeres omfattende byggeskader får nu transport- og bygningsministeren til at give reglerne på området et serviceeftersyn.
Adskillige boligejere kan ikke få deres forsikringsselskab til at dække de skader, som fugtsugende facadeplader har påført deres huse eller lejligheder. Nu vil transport- og bygningsminister, Hans Christian Schmidt (V), se lovgivningen på området igennem.
Det er de såkaldte MgO-plader, der har medført massive fugtskader, skimmelsvamp og andre skader på boligerne. En række forsikringsselskaber nægter at punge ud for skaderne, fordi der efter deres opfattelse er tale om udviklingsskader, som ingen kunne have vidst ville opstå. Den type af skader skal forsikringsselskaberne ifølge byggeskadeforsikringsloven ikke dække.
Debatten og usikkerheden omkring byggeskadeforsikringsordningen gør, at Hans Christian Schmidt vil kigge på reglerne.
»Jeg kan undre mig over, at der tilsyneladende er så stor usikkerhed omkring, hvordan ordningen skal forstås. Jeg vil derfor tage en snak med Folketingets Transport- og Bygningsudvalg, så vi i fællesskab kan få kigget på, om ordningen lever op til de intentioner, vi havde, da vi i 2008 vedtog reglerne for byggeskadeforsikringsordningen,« siger han i en pressemeddelelse.
Finans har forsøgt at få yderligere kommentarer fra ministeren til udmeldingen, men han ønsker ikke at sige mere på nuværende tidspunkt.
Der verserer en række voldgiftssager om MgO-pladerne, men da de endnu ikke er afsluttet, er det ikke endeligt slået fast, at der rent faktisk er tale om udviklingsskader, som forsikringsselskaberne ikke er forpligtet til at dække.
Troels Ravn (S), som er formand for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg, er forarget over, at forsikringsselskaberne ikke vil dække de omfattende skader, som MgO-pladerne har skabt. Han har fået mange henvendelser fra frustrerede boligejere, og derfor har han presset på for, at ministeren skulle kigge på lovgivningen på ny.
»Begrebet udviklingsskade er elastisk i metermål for forsikringsselskaberne. Hvis vi ikke ændrer lovgivningen, så efterlader vi borgerne i en økonomisk klemme, vi ikke kan være bekendt. Den obligatoriske byggeskadeforsikring har vist sig ikke at være tilstrækkelig, og derfor skal vi give den et serviceeftersyn,« siger Troels Ravn.