Politik

Udkanten i oprør: Ny boligbeskatning vil forgylde rige københavnere

Det er hovedstadsområdet og de større byer, der høster frugterne ved at fastfryse grundskylden og indføre en flad ejendomsværdiskat. Det kan skævvride Danmark, lyder advarslen fra landets yderområder.

Artiklens øverste billede
Forhandlingerne om et nyt boligskattesystem gik i gang i slutningen af januar. Her ses forhandlingslokalet inden det første møde i Finansministeriet den 31. januar. Fra venstre mod højre ses politikere fra Dansk Folkeparti, De Radikale, Venstre og Liberal Alliance. Foto: Jens Dresling.

Det vil sætte yderligere skub i opsplitningen mellem land og by, hvis regeringens forslag om en ny boligbeskatning ender med at blive gennemtrumfet.

Sådan lyder advarslen fra landets landdistrikter og yderområder.

»Vi ser ikke nogen fordel for landdistrikterne i, at man laver en fastfrysning af grundskylden og samtidig fjerner knækket på boligbeskatningen. Det vil stort set kun tilgodese boligejere i hovedstadsområdet,« siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

»Hvis forhandlingerne ender med det resultat, så er jeg overbevist om, at der ikke vil være stor forståelse for det blandt befolkningen i yderområderne,« tilføjer Steffen Damsgaard, der også sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre i Lemvig Kommune.

Regeringen har lagt op til, at grundskylden skal fastfryses til og med 2020, og samtidig skal der indføres en flad ejendomsværdiskat, så alle boliger bliver beskattet ensartet trods forskelle i prisen. Forhandlingerne om et nyt boligskattesystem gik i gang i slutningen af januar.

Det har medført uro i Venstres eget bagland. På det sociale medie Twitter gik Hernings borgmester Lars Krarup (V) onsdag i clinch med regeringens forslag.

»Sjældent jeg bruger AE (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, red.) som sandhedskilde. Men alligevel. Hvis blot trenden er rigtig, og det tror jeg den er, så dur det her jo ikke,« skrev han på Twitter.

Lars Krarup hentydede til en ny analyse fra AE, der viser, at det primært er boligejere i hovedstadsområdet og i de større byer, der står til at spare penge og dermed høste gevinsterne ved at fastfryse grundskylden de kommende år.

AE’s beregninger viser, at den gennemsnitlige gevinst per ejerbolig i Rudesdal Kommune vil være på knap 22.000 kr. På andenpladsen følger Lyngby-Taabæk Kommune, hvor gevinsten vil være næsten 19.000 kr. Herefter følger kommuner som Hvidovre, Gentofte, Hørsholm og Herlev.

For at finde den anden ende af skalaen, er det nødvendigt at tage turen vest for Storebælt. I bunden ligger Tønder Kommune, hvor gevinsten vil være på 250 kr. Hefter følger Aabenraa, Skive, Morsø, Lemvig og Vesthimmerland.

»Analysen viser tydeligt, at dem der får gevinsten af en fastfrysning af grundskylden, er boligejerne fra Nordsjælland. Det er de samme områder, der har oplevet, at deres boliger er blevet meget mere værd de seneste par år,« siger Jonas Schytz Juul, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Omvendt er dem, der får en meget lille gevinst, f.eks. boligejerne i Tønder. Det er samtidig et område, hvor værdien af boligen er faldet de seneste år,« uddyber han.

Men det er ikke kun grundskylden, der får yderområderne til at se rødt.

I efteråret foreslog den daværende V-regering, at ejendomsværdiskatten skulle være på 0,6 procent på alle boliger op til en værdi på seks mio. kr., mens boliger over den værdi skulle beskattes hårdere – også omtalt som et »knæk« i boligbeskatningen.

Samtidig foreslog regeringen, at boligerne kun skal beskattes med 80 pct. af deres værdi. Derfor skulle boligprisen faktisk over 7,5 mio. kr., før boligerne i regeringens forslag skulle beskattes højere.

I det nuværende boligskattesystem ligger knækket på tre mio. kr.

Men vælger man helt at sløjfe knækket - som regeringen nu lægger op til - er det igen boligejerne i landets største byer, der kan se frem til at slippe for ekstra boligskat. Alene i Gentofte Kommune er 5.164 boliger vurderet til en markedsværdi på mere end 7,5 mio. kr., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Herefter følger Københavns Kommune med 1.644 boliger, Frederiksberg med 1.456 og Rudersdal med 1.382. På femtepladsen kommer Aarhus med 821 boliger, der koster mere end 7,5 mio. kr.

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale er dog gået ind til boligskatteforhandlingerne med et krav om, at der skal være et knæk i ejendomsværdiskatten.

Med til historien hører det dog også, at udkantskommunerne kan se frem til at vinde på et nyt boligskattesystem. Boligskatten bliver i dag udregnet på baggrund af fejlbehæftede boligvurderinger fra 2011, og derfor er der lagt op til, at boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering, får deres penge retur. Det vurderes, at det især drejer sig om boligejere i landets yderområder.

Derfor afviser Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, kritikken.

»Vi betaler milliarder tilbage til landdistrikterne, fordi de har betalt skat efter for høje vurderinger gennem en årræke. Der kommer reelle skattelettelser i landdistrikterne. Det, vi taler om i byerne, er, at man ikke skal betale mere, end man gør i dag,« siger Louise Schack Elholm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.