Politik

Hemmelig plan: Energikæmper vil købe Danmarks gasnet for milliarder

En række energiselskaber forsøger at overtage den danske gasdistribution af staten i en større milliardhandel. Men et salg til private side kan få langsigtede negative konsekvenser for både kunder og staten, advarer en forsker.

Et konsortium bestående af fire danske energiselskaber planlægger at købe den samlede gasdistribution i Danmark - bl.a. delen under det statsejede Energinet.dk Arkivfoto: Finn Frandsen.

Fire pengestærke energiselskaber planlægger i al hemmelighed at købe den samlede gasdistribution i Danmark.

Det afslører et brev til regeringen fra energiselskaberne, som Finans har fået aktindsigt i.

Brevet er stilet til ministrene i regeringens magtfulde økonomiudvalg samt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og er underskrevet af Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, på vegne af de fire energiselskaber, SE, SEAS-NVE, ENIIG og Energi Fyn.

Hverken Dansk Energi eller virksomhederne ønsker at kommentere buddet.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor og energiekspert ved Aalborg Universitet, bør ministrene dog alvorligt overveje, om man vil give energiselskaber kontrol over så stor en andel af Danmarks energi- og varmeinfrastruktur, som buddet kan bane vej for.

»Politikerne bør tænke sig godt om. Det er ret bekymrende, må jeg sige. Selskaberne kan tydeligvis se en stor forretningsmulighed, men man skal huske, at det eneste, der er værre end et offentligt monopol, er et privat monopol,« siger professoren, der advarer om både højere priser for kunderne og dyrere investeringer for staten på sigt, hvis handlen bliver en realitet.

Det er det statslige Energinet.dk, der i dag ejer den andel af gasnettet, som blev købt ud af Dong for 2,35 mia. kr. sidste efterår i forbindelse med Dongs børsnotering.

Gasnettet
  • Gasdistributionen i Danmark er i dag delt op på en række forskellige aktører - herunder det statsejede Energinet.dk, der overtog gasdistributionen i efteråret 2016 fra Dong, som følge af selskabets forberedelse til en børsnotering. Regeringen købte Dongs andel af det samlede gasnet for 2,35 mia. kr.
  • Energinet.dk's del af gasnettet dækker Sønderjylland, samt det meste af det sydlige- og vestlige Sjælland.
  • De øvrige dele af landet er i dag fordelt på de kommunale selskaber HMN Gasnet eller NGF Nature Energy Distribution. Men også de markedsandele kan komme i spil, afslører brevet.

Ejerskabet af de øvrige distributionsnet er i dag fordelt på de kommunale selskaber HMN Gasnet eller NGF Nature Energy Distribution. Men også disse markedsandele kan komme i spil, fremgår det af brevet.

Fra regeringen side gør Lars Christian Lilleholt det klart, at energiselskabernes bud ikke er uden gang på jord.

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget anmodning fra selskaberne om, at de ønsker at købe gasdistributionsnettet. Anmodningen indgår i regeringens overvejelser om den fremtidige organisering af distributionsnettet,« skriver ministeren i et mailsvar, hvor han dog ligesom selskaberne også peger på, at kommunerne også kommer til at spille en rolle ved et salg.

På Christiansborg hilser Dansk Folkeparti forslaget velkommen, så længe man sikrer sig mod en uønsket udenlandske overtagelse af gasnettet, mens Socialdemokraterne ønsker flere detaljer om buddets sammensætning, inden partiet tager stilling i sagen.

Læs også