Politik

Angreb i Stockholm: Gerningsmand stjal lastbil og påkørte chaufføren

Gerningsmanden stjal lastbilen og påkørte chaufføren, inden angrebet i det centrale Stockholm fandt sted.

Inden lastbilen nåede gågaden var den blevet stjålet og havde allerede påkørt chaufføren. Foto: Anders  Wiklund/TT/AP

Lastbilen, som mejede flere personer ned på gågaden Drottninggatan i det centrale Stockholm fredag, var kort forinden blevet stjålet. Chaufføren til lastbilen blev påkørt, da han forsøgte at stoppe gerningsmanden.

Lastbilen, som kørte for firmaet Spendrup, blev stjålet i forbindelse med en varelevering til en restaurant, da føreren steg ud og gik bagom lastbilen for at aflæsse ølfustager. Det fortæller Spendrups kommunikationsdirektør Mårten Lyth til Aftonbladet.

Det foregik på Adolf Fredriks kyrkogata kort inden attentatet.

»Da han var ved at læsse af, sprang en person, som ifølge chaufføren var maskeret, ind i lastbilen og kørte væk,« siger han til Aftonbladet.

Derefter forsøgte chaufføren at forhindre manden i at køre derfra.

»Han løb foran lastbilen og blev let påkørt. Så løb han efter den og prøvede at tiltrække opmærksomhed. Så kørte den ind i folkemængden på Drottninggatan,« siger han og tilføjer, at chaufføren er meget chokeret efter oplevelsen.

Ifølge SVTs reporter, som befandt sig på stedet, kørte politiet rundt og advarede om "en terrorhandling" med anbefalinger om at blive indendøre, da de endnu ikke har pågrebet gerningsmanden.

Et øjenvidne fortæller, at han befandt sig i en skobutik, da folk begyndte at skrige.

»Vi stod inde i en skobutik, da jeg hørte larm, og folk brød ud i skrig. Så kiggede jeg ud af butikken og fik øje på en stor lastbil, som hamrede ind i væggen på den anden side af gaden,« siger Jan Granroth til Aftonbladet. Bagefter løb han ud af nødudgangen i butikken, som førte ud til Malmskillnadsgatan.

»Det så ud som om politiet ikke havde kontrol over manden. Han var granvoksen,« siger Vendela Söderberg på 25 år, som sad i en bus og så hele episoden derfra, til Expressen. Hun fortæller, at politibetjentene skreg, imens de kæmpede med manden. Bagefter trak de ham ned ad gaden.

»Folk sagde, at det var ham, der kørte lastbilen,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også