Politik

Ny elbil-aftale på plads - skal sætte gang i salg

En aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre skal genoplive elbilssalg.

Ny aftale skal sætte gang i salget af elbiler igen. Her en Tesla Model 3 Foto: AP Photo/Justin Pritchard

Der skal liv i det temmelig haltende elbilsmarked igen. Sådan lyder planen bag en ny aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre, efter den tidligere aftale fra 2015 lagde en voldsom dæmper på salget af elbiler.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

»Vi har siden elbilsaftalen i 2015 fulgt markedet nøje. Og det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke er blevet solgt så mange elbiler, som vi regnede med for halvandet år siden. Den indfasning, vi aftalte, har vist sig at være for hård, og det har nok været med til at bremset salget,« lyder det  i meddelelsen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Derfor har de tre partier aftalt, at indfasningen af de afgifter, der har sat salget af elbiler i stå, udskydes indtil der er solgt 5.000 nye elbiler - eller indtil udgangen af 2018:

  • Konkret betyder aftalen, at indfasningen af de almindelige afgifter udskydes, indtil der er nyregistreret 5.000 elbiler, opgjort fra 1. januar 2016 – dog senest frem til udgangen af 2018.
  • Fra 2019 genoptages den tidligere aftalte indfasning. Dermed udgør afgiften 40 pct. af den fulde registreringsafgift minus et bundfradrag på 10.000 kr. i 2019. I 2020 udgør afgiften 65 pct., i 2021 90 pct. og i 2022 er elbilerne fuldt indfaset i registreringsafgiften.
  • Ud over udskydelsen af afgiftsindfasningen indebærer den justerede elbilaftale blandt andet et nyt midlertidigt fradrag i grundlaget for registreringsafgiften på 1.700 kr. pr. kWh batterikapacitet, dog højst 45 kWh for elbiler og opladningshybridbiler. Det forhøjede fradrag skal fremme salget af især små og mellemstore elbiler.

Kilde: Skatteministeriet

Fra andre dele af oppositionen kritiseres aftalen dog som uambitiøs. Her på det sociale medie fra Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist:

Læs også