Politik

S-topfolk kræver handling: Fjern krav til sygehusene

Socialdemokratiske regionsformænd kritiserer deres parti, der først vil afskaffe omstridt krav til ansatte på sygehuse, når et nyt regime er udtænkt.

Artiklens øverste billede
Det socialdemokratiske bagland er utilfreds med at partiet undlod at gå med på et forslag om at sætte en stopper for toprocentskravet, da det blev behandlet i Folketinget. Foto: Nanna Navntoft

Socialdemokratiet møder hård kritik fra egne rækker, fordi partitoppen på Christiansborg ikke vil forpligte sig til at afskaffe et omstridt krav til personalet på landets sygehuse.

»Man siger et og gør noget andet. Det er at tale med to tunger. Jeg synes, at man svigter,« siger Ulla Astman (S), formand i Region Nordjylland.

Sagen handler om det såkaldte toprocentskrav, der pålægger sundhedsvæsenet at øge aktiviteterne med 2 pct. hvert år. Det blev indført i 00’erne for at få nedbragt ventetiderne. I dag er konsekvensen ifølge kritikere, at patienter og personale spilder tiden, når det f.eks. bedre kan betale sig at indkalde en patient tre gange i stedet for at behandle vedkommende på én dag.

»Det skriger til himlen, at man nogle gange ulejliger patienterne, fordi der er et aktivitetsmål, der skal nås,« siger Ulla Astman.

S-formand Mette Frederiksen har udtalt, at »toprocentskravet er ikke den rigtige måde at styre alt på i sundhedsvæsenet«, og at der skal udvikles et nyt redskab.

Men det er der ikke behov for, mener Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner:

»Skal der opfindes et nyt bureaukratisk monster, når vi i forvejen bliver målt på 10-15 forskellige måder? Jeg havde egentlig opfattelsen af, at Folketinget gik efter at afbureaukratisere. I stedet skal vi åbenbart have et nyt Excel-ark-system, så regnearkene bliver mere afgørende end hensynet til patienterne.«

Ordentligt politisk arbejde

Sagen er netop blevet behandlet i Folketinget, hvor Socialdemokratiet undlod at gå med på et forslag om at sætte en stopper for toprocentskravet. I stedet stemte partiet for at »igangsætte en gennemgang af styringen på sundhedsområdet«. På den baggrund skal regeringen »komme med forslag til en bedre styring«.

Det risikerer at blive en »syltekrukke«, mener Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden:

»Det er ærgerligt, at de ikke kan vise tillid til, at vi godt kan styre sundhedsvæsenet efter de ret håndfaste krav, der er i dag.«

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) konstaterer, at »det ville ikke være ordentligt politisk arbejde, hvis vi bare afskaffer det, uden at vide hvad vi skal sætte i stedet for«:

»Prøv bare at se, hvad omlægninger af Skat har betydet. Det vil vi for alt i verden undgå sker igen,« siger han.

Forhandlingerne om regionernes økonomi begynder torsdag i Finansministeriet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.