Politik
0

Stadig flere ufaglærte og faglærte arbejder videre efter pensionsalderen

Syv ud af ti danskere, der fortsætter med at arbejde efter folkepensionen, er nu ufaglærte eller faglærte. Det rammer ifølge finansminister Kristian Jensen (V) en pæl igennem myten om, at kun højtuddannede som læger og ingeniører har helbredet til senere pension.

Syv ud af ti danskere, der fortsætter med at arbejde efter folkepensionen, er nu ufaglærte eller faglærte, viser ny analyse.

85.000 af de ældre over 65 år, som stadig er på arbejdsmarkedet, er i dag ufaglærte eller faglærte. Det viser en analyse fra Finansministeriet. De to grupper udgør nu næsten 70 pct. af den samlede beskæftigelse for personer over 65 år.

Seniorforsker på SFI Mona Larsen, der forsker i ældre og arbejdsmarkedet, forklarer udviklingen med de senere års reformer af efterløns- og pensionsalder samt bedre uddannelse og helbred.

»Normalt ville man sige, at det typisk er de veluddannede og til dels de selvstændige, som arbejder efter de 65 år. Det er ganske interessant, at tendensen nu også viser sig blandt dem, som ikke er højtuddannede,« siger hun.

Tallene dækker over det faktum, at langt de fleste danskere, som i dag er 65 år eller derover, også er enten ufaglærte eller faglærte, og at det er godt halvdelen af de højtuddannede på 65 år, som stadig arbejder, mens det kun er godt 20 pct. af de ufaglærte på 65 år.

Men fra 2008 til 2015 er beskæftigelsesfrekvensen for seniorer i alderen 60-69 år steget mest for ufaglærte og faglærte.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at tallene godtgør regeringens planer om at hæve pensionsalderen ved lov. Han ønsker ikke at uddybe, hvor meget pensionsalderen skal sættes op, men regeringen kommer med sit forslag inden sommerferien.

»Det er for mig dokumentation for, at det er fair at bede folk om at blive lidt længere på arbejdsmarkedet,« siger han.

3F-formand Per Christensen mener på ingen måde, at Finansministeriets tal kan bruges til at godtgøre højere folkepensionsalder.

»Der er også 25 pct. af mine medlemmer, som slet ikke når at være på arbejdsmarkedet, indtil de bliver 65 år, fordi de er slidt ned inden da,« siger han.

DF og S fastholder også deres modstand mod at sætte pensionsalderen op ved lov.

»Folk arbejder jo videre ganske frivilligt, når de har fysikken, lysten og modet til det,« siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

 

BRANCHENYT
Læs også