Politik

Stadig flere ufaglærte og faglærte arbejder videre efter pensionsalderen

Syv ud af ti danskere, der fortsætter med at arbejde efter folkepensionen, er nu ufaglærte eller faglærte. Det rammer ifølge finansminister Kristian Jensen (V) en pæl igennem myten om, at kun højtuddannede som læger og ingeniører har helbredet til senere pension.

85.000 af de ældre over 65 år, som stadig er på arbejdsmarkedet, er i dag ufaglærte eller faglærte. Det viser en analyse fra Finansministeriet. De to grupper udgør nu næsten 70 pct. af den samlede beskæftigelse for personer over 65 år.

Seniorforsker på SFI Mona Larsen, der forsker i ældre og arbejdsmarkedet, forklarer udviklingen med de senere års reformer af efterløns- og pensionsalder samt bedre uddannelse og helbred.

»Normalt ville man sige, at det typisk er de veluddannede og til dels de selvstændige, som arbejder efter de 65 år. Det er ganske interessant, at tendensen nu også viser sig blandt dem, som ikke er højtuddannede,« siger hun.

Tallene dækker over det faktum, at langt de fleste danskere, som i dag er 65 år eller derover, også er enten ufaglærte eller faglærte, og at det er godt halvdelen af de højtuddannede på 65 år, som stadig arbejder, mens det kun er godt 20 pct. af de ufaglærte på 65 år.

Men fra 2008 til 2015 er beskæftigelsesfrekvensen for seniorer i alderen 60-69 år steget mest for ufaglærte og faglærte.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at tallene godtgør regeringens planer om at hæve pensionsalderen ved lov. Han ønsker ikke at uddybe, hvor meget pensionsalderen skal sættes op, men regeringen kommer med sit forslag inden sommerferien.

»Det er for mig dokumentation for, at det er fair at bede folk om at blive lidt længere på arbejdsmarkedet,« siger han.

3F-formand Per Christensen mener på ingen måde, at Finansministeriets tal kan bruges til at godtgøre højere folkepensionsalder.

»Der er også 25 pct. af mine medlemmer, som slet ikke når at være på arbejdsmarkedet, indtil de bliver 65 år, fordi de er slidt ned inden da,« siger han.

DF og S fastholder også deres modstand mod at sætte pensionsalderen op ved lov.

»Folk arbejder jo videre ganske frivilligt, når de har fysikken, lysten og modet til det,« siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.